Εσπευσμένα η ινδική κυβέρνηση απαιτεί πλάνο μετάβασης στα ηλεκτροκίνητα


Το think tank Niti Aayog της ινδικής κυβέρνησης έθεσε διορία 2 εβδομάδων στους κατασκευαστές δικύκλων, για σχέδιο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια.

  • 26/6/2019

Θυμίζουμε πως η ινδική κυβέρνηση του πρόσφατα επανεκλεγμένου Narendra Modi, είχε παρουσιάσει το σχέδιο του Niti Aayog που έκανε λόγο για απαγόρευση πώλησης καινούργιων βενζινοκίνητων δικύκλων από 150 κ.εκ. και κάτω έως το 2025. Φυσικά, αν υπολογίσει κανείς το τεράστιο κόστος μετάβασης, μόλις το άκουσαν αυτό οι μεγάλοι κατασκευαστές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ανέφικτο το σχέδιο της κυβέρνησης, τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρονολογία.

Τώρα, οι άνθρωποι του Niti Aayog (με προεδρεύοντα τον ίδιο τον Modi) συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Bajaj Auto, Hero MotoCorp & TVS αλλά και με εκπροσώπους του ινδικού ΣΕΑΑ και ανθρώπους από ηλεκτρικές Start-up εταιρείες, δίνοντας τους προθεσμία 2 εβδομάδων για να παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Η Ινδία είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, αγορές δικύκλων στον κόσμο, με πωλήσεις 20 εκατομμυρίων δικύκλων το 2018.

Η κυβέρνηση της Ινδίας πιστεύει πως η όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση έχει στρατηγική και εθνική σημασία, ώστε η Ινδία να βρεθεί στο προσκήνιο της παγκόσμιας μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα.

Αντίθετα οι εταιρείες κατασκευής πιστεύουν πως η μετάβαση το 2025 είναι πρόωρη, θα αποβεί ζημιογόνα για αυτές, και θα έχει αποτέλεσμα να χάσει η Ινδία την αρχηγική της θέση στα βενζινοκίνητα δίκυκλα.

Οι προτάσεις του Niti Aayog περιλαμβάνουν κίνητρα για τοπική παραγωγή μπαταριών, φόρους για βενζινοκίνητα οχήματα, και πολιτική απόσυρσης και καταστροφής παλαιών οχημάτων.

Παράλληλα η ινδική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις Uber & Ola να μετατρέψουν τον στόλο τους κατά 40% σε ηλεκτροκίνητο έως τον Απρίλιο του 2026.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι η δεύτερη απόπειρα της ινδικής κυβέρνησης για μαζική μεταστροφή στην ηλεκτροκίνηση. Η πρώτη είχε λάβει χώρα το 2017, όταν πρότεινε ένα φιλόδοξο σχέδιο κυρίως για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σχέδιο που μπήκε στο ράφι μετά τη σθεναρή αντίδραση από τους κατασκευαστές. Μακάρι να μη δούμε και αυτό το σχέδιο να ναυαγεί με τον ίδιο τρόπο.