Επικίνδυνη οδήγηση και παρακώλυση συγκοινωνιών; Αυστηρές ποινές!


Η δημοσίευση του νέου ποινικού κώδικα ενσωματώνει σκληρές ποινές για όσους οδηγούν επικίνδυνα ή παρεμποδίζουν με επικίνδυνο τρόπο την οδική συγκοινωνία.

  • 25/6/2019

Πρόσφατα αναφερθήκαμε σε μια νέα διάταξη του άρτι δημοσιευμένου (ΦΕΚ 95/Α/11-6-2019) κώδικα που προβλέπει τιμωρία που φτάνει ως και τη φυλάκιση για όσους οδηγούν υπό την επήρεια ουσιών ή υπό σωματική ή ψυχολογική εξάντληση, εστιάζοντας στο τελευταίο αυτό σημείο καθώς υπάγεται σε μια γενική περιγραφή που αφήνει αρκετές σκιές ως προς την εξακρίβωσή της.

Ωστόσο στα ίδια άρθρα του ποινικού κώδικα προβλέπονται και άλλες αξιόποινες πράξεις κατά την οδήγηση που είναι σαφώς αναγνωρίσιμες και επισύρουν σοβαρότατες ποινές που μπορεί να φτάσουν ως και στην ισόβια κάθειρξη.

Τα επίμαχα άρθρα του κώδικα είναι τα 290, 290Α, 291 και 292. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Tο άρθρο 290 αφορά τις επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, κάτι που στοιχειοθετείται ως:

- καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχημάτων

- τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων

- αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων

- άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις

Το άρθρο 290Α αφορά στην επικίνδυνη οδήγηση και περιλαμβάνει:

- οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών ή σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης

- οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα

- οδήγηση οχήματος που είναι τεχνικά ανασφαλές ή φορτωμένο με ανασφαλή τρόπο

- οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς

- συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες

Το άρθρο 291 αφορά στις επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών και αφορά στις ανάλογες περιπτώσεις με αυτές του άρθρου 290.

Σε όλες τις τις παραπάνω περιπτώσεις οι ποινές ξεκινούν από χρηματικό πρόστιμο και φτάνουν κλιμακωτά σε κάθειρξη ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος.

Έτσι, η φυλάκιση μπορεί να φτάσει ως τον ένα χρόνο αν “προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο”, ως τρία χρόνια αν προέκυψε “κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα”, ως δέκα χρόνια αν η πράξη κατέληξε σε βαριά σωματική βλάβη, θάνατο άλλου ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, ενώ αν προκλήθηκε “θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων” η κάθειρξη μπορεί να γίνει ισόβια.

Τέλος, το άρθρο 292 αφορά στην παρακώλυση συγκοινωνιών και προβλέπει φυλάκιση (δεν καθορίζεται η διάρκεια αυτής) για παρεμπόδιση ή διατάραξη σε μεγάλη έκταση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα τη λειτουργία των κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων.

Ως είναι προφανές, ο νέος ποινικός κώδικας αποπειράται να γίνει αμείλικτος με συγκεκριμένες οδικές παραβατικές συμπεριφορές και, με μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πράξεις που βλέπουμε καθημερινά στον δρόμο.