ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ

Επαναστατική φόρτιση μπαταριών σε 10 λεπτά! 2/12

 • img

Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως ανακάλυψε μια νέα μέθοδο που μπορεί να επαναφορτίσει 300-500 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 10 μόλις λεπτά στις μπαταρίες λιθίου-ιόντων.

Γνωστά τα προβλήματα των ηλεκτρικών οχημάτων, με την πλειοψηφία τους να επικεντρώνονται γύρω από τις μπαταρίες: είναι ακριβές, βαριές, έχουν μικρή αυτονομία και φορτίζουν πολύ αργά.

Η πρόσφατη ανακάλυψη μια ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ) ισχυρίζεται ωστόσο πως έχει βρει τη λύση που θα κάνει μια τυπική μπαταρία λιθίου-ιόντων να φορτίζει μέσα σε 10 λεπτά!

Πρόκειται για μια ομάδα που αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων τομέων - μηχανολόγοι, χημικοί μηχανικοί και μηχανικοί υλικών – οι οποίοι μελέτησαν τρόπους να επιταχύνουν δραματικά τον χρόνο επαναφόρτισης μιας μπαταρίας. Για να γίνει αυτό έπρεπε πρώτα να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους αυτό δεν ήταν ως τώρα εφικτό.

Όπως μας εξηγούν στη σχετική ανακοίνωση, η ταχεία φόρτιση μπαταριών λιθίου-ιόντων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 10 βαθμών Κελσίου) δεν είναι και τόσο ασφαλής, καθώς τα ιόντα λιθίου δημιουργούν επικαθήσεις στην άνοδο (θετικό πόλο) που μειώνουν την απόδοση της μπαταρίας και επιπλέον αυτές σχηματίζουν ακμές που αυξάνουν τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.

Η αντίθετη λύση, δηλαδή η φόρτιση σε θερμότερες συνθήκες, αν και αποδοτικότερη, επίσης προκαλεί προβλήματα, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η έκθεση σε θερμότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προκαλούσε πτώση στην απόδοσης της μπαταρίας.

Αυτό που παρατήρησαν, ωστόσο, ήταν πως αν κατά τη φόρτιση οι μπαταρίες ανέβαζαν θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου για το πολύ 10 λεπτά και μετά κρύωναν γρήγορα, τότε οι επικαθήσεις των ιόντων λιθίου δε σχηματίζονταν στην άνοδο και η μπαταρία δεν έχανε σε απόδοση.

“Το να φτάσει η μπαταρία σε μια ακραία θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου είναι κάτι που απαγορεύεται. Είναι πολύ ψηλή τιμή, θεωρείται επικίνδυνη για τα υλικά της και μειώνει δραματικά τη διάρκεια ζωής της,” εξηγεί ο καθηγητής μηχανολογίας Chao-Yang Wang.

“Η ταχεία φόρτιση είναι το κλειδί για την ευρύτερη εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων. Το όριο των 10 λεπτών είναι η τάση του μέλλοντος και είναι κρίσιμης σημασίας γιατί λύνει ένα βασικό λόγο άγχους που πηγάζει από την αυτονομία.

“Αποδείξαμε πως μπορούμε να φορτίσουμε ένα ηλεκτρικό όχημα σε 10 λεπτά προσθέτοντας από 320 ως 480 χιλιόμετρα αυτονομίας και αυτό το καταφέρνουμε διατηρώντας τον χρόνο ζωής της μπαταρίας στους 2,500 κύκλους φόρτισης, δηλαδή το ισοδύναμο 800,000 χιλιομέτρων.”

Το μυστικό της συγκεκριμένης ανακάλυψης είναι η ταχεία φόρτιση σε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά και μετά η γρήγορη ψύξη της μπαταρίας ώστε να μην προλάβουν να προκληθούν οι προαναφερθείσες ανεπιθύμητες συνέπειες.

Για να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα λεπτό φύλλο νικελίου που στο ένα άκρο του συνδέεται με τον αρνητικό πόλη της μπαταρίας και το άλλο βγαίνει εκτός του ηλεκτρικού στοιχείου αποτελώντας ουσιαστικά έναν τρίτο πόλο. Ένας αισθητήρας θερμοκρασίας συνδεδεμένος με διακόπτη επιτρέπει τη ροή ηλεκτρονίων (δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα) να διαρρέει το φύλλο νικελίου, η αντίσταση του οποίου παράγει τη θερμότητα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της μπαταρίας.

Η τεχνολογία αυτή ωστόσο συνεπάγεται υγρόψυκτες μπαταρίες, ώστε το κύκλωμα ψύξης να αναλαμβάνει να ρίξει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα μετά την έλευση του δεκάλεπτου.

Η έρευνα αυτή είχε την υποστήριξη του Αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και το πιο ενδιαφέρον είναι πως στο πλάνο προβλέπεται η δημιουργία 2,800 σταθμών φόρτισης σε 500 σημεία κατά μήκος των ΗΠΑ, η κατασκευή των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τα πάνω από 2 δις δολάρια του προστίμου που πλήρωσε η Volkswagen για το σκάνδαλο dieselgate στην κυβέρνηση της χώρας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 6/12

  Harley-Davidson Freedom Promise - Αγοράζεις σήμερα

  [Δελτίο Τύπου] Οδήγησε την ελευθερία σου σε άλλο επίπεδο. Μόλις λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τον ερχομό των Χριστουγέννων και η Harley-Davidson κατάφερε να μας ξαφνιάσει ευχάριστα για άλλη μία φορά, φέρνοντας την “μαγεία” των γιορτών ακόμη πιο κοντά. Και ο λόγος...

 • ΝΕΑ ΜΟΝΤΛΕΑ 6/12

  Royal Enfield Regalé Bobber - Πανέμορφο custom

  Διά χειρός της Ινδικής EIMOR Customs, το δικύλινδρο Interceptor μεταμορφώνεται σε πολυτελές Bobber.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 5/12

  Rossi και Hamilton αλλάζουν θέσεις!

  Νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την... αλλαξοθεσία μεταξύ των Valentino Rossi και Lewis Hamilton.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/12

  O Marc Marquez

  Ο στόλος των 7 πανάκριβων BMW M Awards που έχει κατακτήσει στις ισάριθμες σεζόν του στη μεγάλη κατηγορία φτιάχνουν ένα αξιοζήλευτο γκαράζ - χωρίς ούτε ένα Honda!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/12

  LED πινακίδες για επισήμανση επικίνδυνων σημείων - Ένας διαφορετικός τρόπος σήμανσης

  Πριν την κλήση και πολύ πριν το ατύχημα, μια πινακίδα μπορεί να σώσει ζωές. Η Αγγλική εταιρεία TWM κατασκευάζει κάθε λογής πινακίδες...

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 3/12

  Υamaha - Νέος τιμοκατάλογος μοντέλων

  Η Ελληνική αντιπρόσωπος της Yamaha, Μοτοδυναμική Α.Ε. ανακοινώνει τον νέο της τιμοκατάλογο με μερικές αλλαγές και δύο προσθήκες.

 • NEA ΜΟΝΤΕΛΑ 3/12

  MV Agusta - Στα σχέδια προσιτή γκάμα στα 350-500 κ.εκ.

  Από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι η MV Agusta, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαίων κατασκευαστών, προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας με ασιατική κατασκευάστρια, για την δημιουργία μιας νέας γκάμας μικρών κυβισμών, σε προσιτή τιμή.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/12

  EE για το "τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων" και στις μοτοσυκλέτες

  Τον Σεπτέμβριο του 2000, η ΕΕ εξέδωσε μια οδηγία που αφορούσε στο “τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων”. Ήταν ο “οδηγός” τον οποίο οι κατασκευαστές θα ακολουθούσαν, προκειμένου τα μελλοντικά οχήματα να κατασκευάζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/12

  Επαναστατική φόρτιση μπαταριών σε 10 λεπτά!

  Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως ανακάλυψε μια νέα μέθοδο που μπορεί να επαναφορτίσει 300-500 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 10 μόλις λεπτά στις μπαταρίες λιθίου-ιόντων.

 • NEA MONTΕΛΑ 29/11

  Royal Enfield Himalayan 2020

  Η παρουσία του στα adventure είναι ξεχωριστή. Το μονοκύλινδρο Himalayan, δεν είναι λουσάτο και πολυτελές όπως τα περισσότερα μοντέλα της κατηγορίας και προβάλει έναν σκληροτράχηλο, λιτό και απέριττο χαρακτήρα, όντας έτοιμα να ριχτεί στα “δύσκολα”.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 29/11

  Τράκτορας της Mercedes-Benz με ειδικά εξελιγμένο σύστημα για τον εντοπισμό δίτροχων

  Μπορεί τα ηλεκτροκίνητα πατίνια να αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους περισσότερους χρήστες των δρόμων, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσικλετιστών, ωστόσο οι αναβάτες τους ανήκουν και αυτοί στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως και εμείς Τελικά έχουμε περισσότερα κοινά, παρά...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 28/11

  Royal Enfield - Ποντάρει πολλά στην ηλεκτροκίνηση!

  Ποιος θα το περίμενε ότι η εταιρεία που είχε συνδέσει πιο πολύ από κάθε άλλη το όνομα της με τις κλασικές (ούτε καν νεορετρό) μοτοσυκλέτες, να “την ψάχνει” με την ηλεκτροκίνηση!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 28/11

  Η μότο - περιηγήτρια Jacqui Furneaux έρχεται στην Ελλάδα

  Η Βρετανίδα που έγινε παγκοσμίως γνωστή από το ταξιδιωτικό βιβλίο της '

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 27/11

  Θα γίνουν οι μοτοσυκλέτες στο μέλλον... καταδότες;

  Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας (FEMA), σε πρόσφατο άρθρο της, φέρνει στην επικαιρότητα ένα καίριο ζήτημα που δύναται να προκύψει εξαιτίας των νέων τεχνολογιών διασυνδεσιμότητας που εφαρμόζονται στα νέα δίτροχα.

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 27/11

  Μεγάλη προσφορά "Black Friday" στο Symphony ST 125

  Κάνε δικό σου το Symphony ST125i CBS στη μοναδική Black Friday προσφορά των 1.745 ευρώ (από 2.045 ευρώ), και με 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ με 0 ευρώ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ