Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μαγνησίου – Άλλη μια “e-επανάσταση”;


Οδεύοντας με ταχύτατους πλέον ρυθμούς προς μια ηλεκτροκίνητη πραγματικότητα στις προσωπικές μεταφορές και όχι μόνο, διεξάγεται παράλληλα και ένας “αγώνας” για το ποιος θα καταφέρει να καρπωθεί το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων τεχνολογιών σε αυτό το πεδίο.

  • 30/1/2019

Στα ηλεκτροκίνητα λοιπόν, τον σημαντικότερο ρόλο θα τον παίζουν οι μπαταρίες και ότι άλλο χρειάζεται για να κατασκευαστούν και να φορτίζονται. Όποιος καταφέρει να παρουσιάσει τις φθηνότερες, ελαφρύτερες, ταχύτερα φορτιζόμενες και μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες, θα είναι ο κερδισμένος. 

Ειδικά για τις μοτοσυκλέτες, το βάρος και η όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη χωρητικότητα, είναι πολύ μεγάλης σημασίας παράμετροι για την “βιωσιμότητα” του σεναρίου “ηλεκτροκίνηση στους δύο τροχούς”. 

Στον ιδιότυπο αυτό αγώνα δρόμου ο οποίος  βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε δει κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες, μερικές εκ των οποίων προέρχονται από “βαριά” ονόματα του χώρου.  Τώρα, έρχεται να προστεθεί και μια άλλη, αυτή την φορά από την Καναδική CVMR, μια εταιρεία εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων, με ένα πολύ υψηλό hi-tech υπόβαθρο. 

Η CVΜR, ανακοίνωσε ότι μετά από οκταετή έρευνα και εξέλιξη κατάφερε να κατασκευάσει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μαγνησίου, οι οποίες προσφέρουν 50% μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, είναι μικρότερες, ελαφρύτερες και κοστίζουν λιγότερο στην κατασκευή. 

Ακούγεται πολλά υποσχόμενο αλλά πρέπει να επισημανθεί, ότι η CVMR έχει στην ιδιοκτησία της -προς εκμετάλλευση- τα μεγαλύτερα αποθέματα βαναδίου στον κόσμο και όλως τυχαίως, οι νέες μπαταρίες μαγνησίου που εξέλιξε, χρησιμοποιούν το βανάδιο ως υλικό για το αρνητικό τους ηλεκτρόδιο. 

Αυτό δεν είναι κατ΄ανάγκη μεμπτό, απλά ίσως σημαίνει ότι η εταιρεία κατηύθυνε την έρευνα συγκεκριμένα ώστε να προαχθεί ένα υλικό του οποίου είναι βασική προμηθευτής σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες από εδώ και πέρα, στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης.