Έκτος συνεχόμενος τίτλος WorldSBK για τον Jonathan Rea με Kawasaki ZX-10RR


Ο Jonathan Rea κατέκτησε για έκτη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes (WorldSBK), καθώς η ομάδα της Kawasaki πήρε επίσης τον έκτο συνεχόμενο τίτλο Κατασκευαστών.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 20/10/2020

Ο τελευταίος από τους έξι τίτλους του πρωταθλήματος για τον Jonathan Rea ως επίσημος αναβάτης της Kawasaki, ήρθε μετά από μια δραματική πτώση στα προκριματικά Tissot Superpole που τον ανάγκασε να ξεκινήσει από την πέμπτη σειρά της γραμμής εκκίνησης.

Ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση πολύ πριν την ολοκλήρωση του μισού αγώνα πάνω στο Ninja ZX-10RR, ο Rea πίεσε αρκετά για μια θέση στο βάθρο αλλά έπρεπε να συμβιβαστεί με τη τέταρτη θέση περνώντας στον τερματισμό. Ήταν ωστόσο αρκετή για να κατακτήσει τον τίτλο απέναντι στον βασικό του φετινό αντίπαλο, τον συμπατριώτη του Scott Redding και τη Ducati Panigale V4R.

Στον γύρο του θριάμβου γιόρτασε τη νέα του επιτυχία φορώντας ένα χρυσό κράνος, με έξι δαχτυλίδια τύπου "Superbowl" καθώς και με ειδικά μπλουζάκια για όλη του την ομάδα, σηματοδοτώντας το αξιοσημείωτο σερί με έξι συνεχόμενους τίτλους πρωταθλήματος.

Ο Jonathan Rea έφτασε στην κορυφαία κατηγορία του WorldSBK το 2009 με τη Honda, μένοντας μαζί της ως και το 2014 με σποραδικές προσωπικές επιτυχίες αλλά χωρίς τίτλους, σε μια εποχή που η ιαπωνική εταιρεία είχε μειώσει σημαντικά την επένδυσή της στο πρωτάθλημα αυτό. Η μετακίνησή του στην Kawasaki το 2015 αποδείχθηκε κομβικής σημασίας, καθώς έκτοτε ουδείς άλλος έχει ξανακερδίσει τον τίτλο, σπάζοντας στην πορεία όλα τα ρεκόρ που είχαν θέσει προηγούμενοι θρύλοι του θεσμού, όπως ο Carl Fogarty με τη Ducati.

Πέρυσι έγινε ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του WorldSBK που κατέκτησε πέντε τίτλους και φυσικά φέτος διεύρυνε αυτό το σερί προσθέτοντας τον έκτο στην απίστευτη λίστα των ρεκόρ του.

Ο ίδιος δήλωσε σχετικά μετά τον τελευταίο αγώνα στο Estoril της Πορτογαλίας την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020:

“Δεν έχω κανένα συναίσθημα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ καν να κοιτάξω πίσω. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι αυτή τη σεζόν. Θέλω να ευχαριστήσω το WorldSBK, τη Dorna, όλες τις πίστες και τους διοργανωτές που διοργάνωσαν αγώνες φέτος. Στη μέση αυτού που όλοι βίωσαν το 2020 ο αθλητισμός έρχεται πάντα δεύτερος - αλλά καταφέραμε να αγωνιστούμε. Μου λείπουν οι οπαδοί εδώ, μου λείπει να μην έχω την οικογένεια και τους φίλους μου εδώ, και όλη την υποστήριξη από το σπίτι μου στη Βόρεια Ιρλανδία. Μου λείπει πραγματικά αυτό. Δεν μπορούν να είναι εδώ τώρα, αλλά είναι για όλους και την αγωνιστική μου ομάδα, για το ότι συνεχίσαμε να πιέζουμε αυτή τη σεζόν. Ξεκινήσαμε πίσω όπως πέρυσι, αλλά ποτέ δεν τα παρατήσαμε. Ήταν μια κολασμένη διαδρομή αλλά τώρα είμαι τόσο χαρούμενος.”

Στατιστικά Jonathan Rea 2020

Αγώνες: 22

Νίκες: 11

Βάθρα: 17

Superpoles: 4

Νίκες καριέρας: 99 (84 για την Kawasaki)

Βάθρα καριέρας: 185 (143 για την Kawasaki)

Παγκόσμια πρωταθλήματα: 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020