Εξίσωση στις τιμές ηλεκτροκίνητων και συμβατικών αυτοκινήτων μέχρι το 2025 - Στις μοτοσυκλέτες;


Μελέτη της επενδυτικής πολυεθνικής τράπεζας Morgan Stanley, προβλέπει ότι οι τιμές αγοράς των ηλεκτροκίνητων και των συμβατικών αυτοκινήτων (αυτών που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης) θα έχουν εξισωθεί σε ένα διάστημα 6 ετών από σήμερα, δηλαδή το 2025. 

  • 15/3/2019

Σύμφωνα πάντα με την μελέτη, το σημείο αυτό θα είναι κομβικό, αλλάζοντας τα δεδομένα της αγοράς, με τις πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, έναντι των συμβατικών. Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, το σημαντικότερο δέλεαρ για την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου, είναι φυσικά το ενεργειακό κόστος ανά χιλιόμετρο. 

Μέχρι στιγμής, οι τιμές των e-αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλές και δεν καθίσταται δυνατή η απόσβεση αυτού του επιπλέον κόστους από τις μικρότερες συγκριτικά δαπάνες της φόρτισης έναντι της πλήρωσης του ρεζερβουάρ με βενζίνη.   

Φυσικά η έρευνα αφορά τα αυτοκίνητα, στις μοτοσυκλέτες υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν πριν το σενάριο επικράτησης της ηλεκτροκίνησης να αποτελεί μια βιώσιμη και προοπτική. 

Η αυτονομία είναι το κυριότερο. Οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν δομικά πολύ μικρότερο χώρο σε σχέση με τα αυτοκίνητα, για να “χωρέσουν” συστοιχίες μπαταριών. Με την σημερινή τεχνολογία των μπαταριών, η αυτονομία που προσφέρουν  είναι προβληματικά μικρή λοιπόν και δεδομένου ότι η φόρτιση είναι χρονοβόρα και το δίκτυο φόρτισης κάθε άλλα παρά εκτεταμένο αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε για με τεχνολογία η οποία προς το παρόν δεν μπορεί να έχει ευρεία απήχηση. 

Δεν αποκλείεται βέβαια να σημειωθούν άλματα στο πεδίο αυτό και πολύ σύντομα να επιλυθούν τα θέματα αυτά, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει έρευνα, εξέλιξη και υποδομές, των οποίων το κόστος είναι σίγουρο ότι θα μετακυλήσει στους αποδέκτες της τεχνολογίας αυτής, δηλαδή σε όλους όσους αγοράσουν ηλεκτροκίνητα δίτροχα. 

Οι μοτοσυκλέτες και τα scooter έχουν λοιπόν ειδικές απαιτήσεις σε ότι αφορά στο ηλεκτροκίνητο μέλλον τους και δεν μπορούν να μοιραστούν τόσο εύκολα όσο φαντάζεται κανείς την τεχνολογία των αυτοκινήτων. 

Δεν αμφισβητούμε βέβαια ότι το μέλλον προδιαγράφεται “ηλεκτρικό” και για τα δίτροχα, ωστόσο μάλλον θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος σε σχέση με τα αυτοκίνητα, για να αποτελέσει μια “βιώσιμη” πραγματικότητα.