ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ

EE για το "τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων" και στις μοτοσυκλέτες 2/12

 • img

Τον Σεπτέμβριο του 2000, η ΕΕ εξέδωσε μια οδηγία που αφορούσε στο “τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων”. Ήταν ο “οδηγός” τον οποίο οι κατασκευαστές θα ακολουθούσαν,  προκειμένου τα μελλοντικά οχήματα να κατασκευάζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανακύκλωση τους (σε μεγάλο ποσοστό) όταν αυτά αποσύρονταν λόγο παλαιότητας.

Αυτό αφορούσε σε πρώτο επίπεδο τους κατασκευαστές, οι οποίο θα έπρεπε σταδιακά να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά στα οχήματα που παράγουν, ενώ αντίστοιχα θα έπρεπε να αντικαθιστούν τα επιζήμια υλικά (βαρέα μέταλλα και χημικά παράγωγα) με άλλα, λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον.

Σε δεύτερο επίπεδο, τα κράτη μέλη θα έπρεπε από την πλευρά τους να μεριμνήσουν, για την ανακύκλωση και την διαχείριση των υλικών και των αποβλήτων, όταν τα οχήματα φτάσουν στο αποκαλούμενο “τέλος του κύκλου ζωής τους”.

Η οδηγία στόχευε κυρίως στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο στόλο οχημάτων στην ΕΕ, ωστόσο πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται οι συνισταμένες για την επέκταση αυτής, συμπεριλαμβάνοντας εκτός των άλλων και τις μοτοσυκλέτες.

Τι  μπορεί να σημαίνει αυτό για όλους εμάς; Εξαρτάται από τους όρους που θα θεσμοθετηθούν και τους οποίους θα υποχρεούνται να ακολουθούν οι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται εμπορικά στην ΕΕ.

Αν ζητηθεί κάτι ακραίο, που να περιλαμβάνει την χρήση ανακυκλώσιμων υλικών σε μεγάλο ποσοστό, αυτό συνεπάγεται ότι οι προμηθευτές των μοτο-βιομηχανιών και οι διαδικασίες κατασκευής θα αλλάξουν, με το κόστος παραγωγής να αυξάνεται και να μετακυλά τελικά στους αγοραστές. Με λίγα λόγια, θα αυξηθούν αρκετά οι τιμές των δίτροχων.

Ωστόσο, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, συνήθως αυτές οι αλλαγές γίνονται σταδιακά και με μικρές απαιτήσεις, τουλάχιστον αρχικά, ώστε η προσαρμογή των κατασκευαστών να είναι εύκολη και να επηρεαστεί η αγορά.

Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο πληροφορίες για αυτή την πρόθεση της ΕΕ, μόλις κάτι οριστικοποιηθεί, θα σας ενημερώσουμε άμεσα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 6/12

  Harley-Davidson Freedom Promise - Αγοράζεις σήμερα

  [Δελτίο Τύπου] Οδήγησε την ελευθερία σου σε άλλο επίπεδο. Μόλις λίγες ημέρες έχουν απομείνει για τον ερχομό των Χριστουγέννων και η Harley-Davidson κατάφερε να μας ξαφνιάσει ευχάριστα για άλλη μία φορά, φέρνοντας την “μαγεία” των γιορτών ακόμη πιο κοντά. Και ο λόγος...

 • ΝΕΑ ΜΟΝΤΛΕΑ 6/12

  Royal Enfield Regalé Bobber - Πανέμορφο custom

  Διά χειρός της Ινδικής EIMOR Customs, το δικύλινδρο Interceptor μεταμορφώνεται σε πολυτελές Bobber.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 5/12

  Rossi και Hamilton αλλάζουν θέσεις!

  Νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την... αλλαξοθεσία μεταξύ των Valentino Rossi και Lewis Hamilton.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/12

  O Marc Marquez

  Ο στόλος των 7 πανάκριβων BMW M Awards που έχει κατακτήσει στις ισάριθμες σεζόν του στη μεγάλη κατηγορία φτιάχνουν ένα αξιοζήλευτο γκαράζ - χωρίς ούτε ένα Honda!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/12

  LED πινακίδες για επισήμανση επικίνδυνων σημείων - Ένας διαφορετικός τρόπος σήμανσης

  Πριν την κλήση και πολύ πριν το ατύχημα, μια πινακίδα μπορεί να σώσει ζωές. Η Αγγλική εταιρεία TWM κατασκευάζει κάθε λογής πινακίδες...

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 3/12

  Υamaha - Νέος τιμοκατάλογος μοντέλων

  Η Ελληνική αντιπρόσωπος της Yamaha, Μοτοδυναμική Α.Ε. ανακοινώνει τον νέο της τιμοκατάλογο με μερικές αλλαγές και δύο προσθήκες.

 • NEA ΜΟΝΤΕΛΑ 3/12

  MV Agusta - Στα σχέδια προσιτή γκάμα στα 350-500 κ.εκ.

  Από το καλοκαίρι ήταν γνωστό ότι η MV Agusta, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαίων κατασκευαστών, προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας με ασιατική κατασκευάστρια, για την δημιουργία μιας νέας γκάμας μικρών κυβισμών, σε προσιτή τιμή.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/12

  EE για το "τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων" και στις μοτοσυκλέτες

  Τον Σεπτέμβριο του 2000, η ΕΕ εξέδωσε μια οδηγία που αφορούσε στο “τέλος του κύκλου ζωής των οχημάτων”. Ήταν ο “οδηγός” τον οποίο οι κατασκευαστές θα ακολουθούσαν, προκειμένου τα μελλοντικά οχήματα να κατασκευάζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/12

  Επαναστατική φόρτιση μπαταριών σε 10 λεπτά!

  Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε πως ανακάλυψε μια νέα μέθοδο που μπορεί να επαναφορτίσει 300-500 χιλιόμετρα αυτονομίας σε 10 μόλις λεπτά στις μπαταρίες λιθίου-ιόντων.

 • NEA MONTΕΛΑ 29/11

  Royal Enfield Himalayan 2020

  Η παρουσία του στα adventure είναι ξεχωριστή. Το μονοκύλινδρο Himalayan, δεν είναι λουσάτο και πολυτελές όπως τα περισσότερα μοντέλα της κατηγορίας και προβάλει έναν σκληροτράχηλο, λιτό και απέριττο χαρακτήρα, όντας έτοιμα να ριχτεί στα “δύσκολα”.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 29/11

  Τράκτορας της Mercedes-Benz με ειδικά εξελιγμένο σύστημα για τον εντοπισμό δίτροχων

  Μπορεί τα ηλεκτροκίνητα πατίνια να αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους περισσότερους χρήστες των δρόμων, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσικλετιστών, ωστόσο οι αναβάτες τους ανήκουν και αυτοί στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως και εμείς Τελικά έχουμε περισσότερα κοινά, παρά...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 28/11

  Royal Enfield - Ποντάρει πολλά στην ηλεκτροκίνηση!

  Ποιος θα το περίμενε ότι η εταιρεία που είχε συνδέσει πιο πολύ από κάθε άλλη το όνομα της με τις κλασικές (ούτε καν νεορετρό) μοτοσυκλέτες, να “την ψάχνει” με την ηλεκτροκίνηση!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 28/11

  Η μότο - περιηγήτρια Jacqui Furneaux έρχεται στην Ελλάδα

  Η Βρετανίδα που έγινε παγκοσμίως γνωστή από το ταξιδιωτικό βιβλίο της '

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 27/11

  Θα γίνουν οι μοτοσυκλέτες στο μέλλον... καταδότες;

  Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας (FEMA), σε πρόσφατο άρθρο της, φέρνει στην επικαιρότητα ένα καίριο ζήτημα που δύναται να προκύψει εξαιτίας των νέων τεχνολογιών διασυνδεσιμότητας που εφαρμόζονται στα νέα δίτροχα.

 • NEA ΑΓΟΡΑΣ 27/11

  Μεγάλη προσφορά "Black Friday" στο Symphony ST 125

  Κάνε δικό σου το Symphony ST125i CBS στη μοναδική Black Friday προσφορά των 1.745 ευρώ (από 2.045 ευρώ), και με 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ με 0 ευρώ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ