Ε.Ε. - Πρόταση από την Έλενα Κουντουρά για Έξυπνο Περιοριστή Ταχύτητας στις μοτοσυκλέτες!


Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά κατέθεσε πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εφαρμογή Έξυπνου Περιοριστή Ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance) στις μοτοσυκλέτες, με τον οποίο η ταχύτητα θα περιορίζεται αυτόματα στα εκάστοτε όρια ταχύτητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 11/10/2021

Η παραπάνω πρόταση της κ. Κουντουρά ανήκει σε μια δέσμη προτεινόμενων μέτρων για την αύξηση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Ευρώπης, μέτρων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων όριο 30 χλμ/ώρα στα αστικά κέντρα, μηδενική ανοχή για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σύστημα eCall και σύστημα ABS υποχρεωτικά σε όλα τα δίκυκλα.

Στις 5 Οκτωβρίου 2021, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε την αρχική πρόταση της κ. Κουντουρά με μεγάλη πλειοψηφία.

Ας δούμε ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται.

Το Κοινοβούλιο θέλει μεγαλύτερες επενδύσεις σε ασφαλείς οδικές υποδομές, εστιάζοντας στις ζώνες με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, και με ένα πιο ακριβές πλαίσιο όσον αφορά στην εφαρμογή των σωστών ορίων ταχύτητας στο εκάστοτε σχέδιο του δρόμου.

Όσον αφορά στα οχήματα, το Κοινοβούλιο επιθυμεί να διευρυνθούν οι ελέγχοι των ΚΤΕΟ, περιλαμβάνοντας και τα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων.

Επιπλέον, κάνει λόγο για ABS σε όλα τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, και στην εφαρμογή συστημάτων Έξυπνου Περιοριστή Ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance ή ISA, ήτοι “Έξυπνη Βοήθεια Ταχύτητας”… εξευγενισμένος ορισμός για να μην εξαγριώνει), σε όλα τα νέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών!

Τα συστήματα ISA χρησιμοποιούν κάμερες ή GPS για να εξακριβώσουν τα όρια ταχύτητας στο σημείο που οδηγείτε το όχημα σας, και αν διαπιστώσουν παραβίαση τους, προειδοποιούν τον οδηγό / αναβάτη και κατόπιν επεμβαίνουν στον κινητήρα, περιορίζοντας την παροχή ισχύος, μέχρι να επανέλθετε στα νόμιμα όρια.

Μια ακόμη πρόταση καλεί για την εφαρμογή ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στα αστικά κέντρα, με την πιθανότητα για υψηλότερα όρια σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Τέλος, το Κοινοβούλιο θέλει να γίνει η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση υποχρεωτική για όλα τα δίκυκλα με κινητήρα, ποδήλατα ή μοτοσυκλέτες, βενζινοκίνητα και ηλεκτροκίνητα.

Η FEMA (Federation of European Motorcyclists’ Associations), δηλώνει αντίθετη με την εφαρμογή των συστημάτων περιορισμού ταχύτητας στις μοτοσυκλέτες, καθώς και σε οποιοδήποτε τεχνικό μέτρο που αφαιρεί τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας από τον αναβάτη, θεωρώντας τα επικίνδυνα για την ασφάλεια των αναβατών. Μάλιστα το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συμφωνήσει με τη FEMA πως τα συστήματα ISA δεν πρέπει να εφαρμοστούν σε μοτοσυκλέτες.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχεια στο ζήτημα.