Buell Is Back! Η αμερικάνικη εταιρεία επιστρέφει ... ξανά


Η Buell ανήγγειλε την επιστροφή της στην παραγωγή μοτοσυκλετών το 2021, έχοντας στόχο να παρουσιάσει 10 νέα made in the USA μοντέλα μέχρι το 2024.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΖΗΣ
  • 19/2/2021

Η Buell ανήγγειλε την επιστροφή της στην παραγωγή νέων μοτοσυκλετών το 2021, έχοντας στόχο να παρουσιάσει 10 νέες made in the USA μοτοσυκλέτες μέχρι το 2024, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη Adventure «1190 Super Touring» με 185 άλογα!

Πριν αρχίσουμε να γράφουμε οτιδήποτε, να διευκρινίσουμε πως κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς μας αρέσουν μεν τα φιλόδοξα σχέδια, έχουμε δει πολλάκις δε πώς καταλήγουν αυτά, και πώς κατέληξε και η προηγούμενη επιστροφή της αμερικάνικης εταιρείας.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, και ελπίζουμε αυτή τη φορά η Buell να τα καταφέρει, ενώ όπως θα δείτε κι εσείς, πλέον η εταιρεία δεν περιορίζεται στα Superbike και γενικότερα στα street μοντέλα, αλλά έχει στα σκαριά και το αντίπαλο δέος της Harley-Davidson Pan America 1250, μια Adventure μοτοσυκλέτα που αποκαλεί «1190 Super Touring».

Το νέο κεφάλαιο της εταιρείας ξεκινά με την εξαγορά των δικαιωμάτων του ονόματος Buell από την EBR (Erik Buell Racing), της εταιρείας του Erik Buell που έκανε ντεμπούτο το 2010, πλέον υπό την ηγεσία του CEO της φίρμας Bill Melvin.

Κάνοντας μια σύντομη (καλύτερα πάρτε ποπ-κορν και καθίστε αναπαυτικά) αναδρομή στην ιστορία της Buell, η εταιρεία του ιδιοφυούς μηχανικού Erik Buell αρχικά βελτίωνε μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson, ενώ αργότερα εξαγοράστηκε από την H-D, με τον Buell να παραμένει στο τιμόνι της.

Κατόπιν, το 2009, η H-D έκλεισε την Buell, με την Liquid Asset Partners του Bill Melvin να αναλαμβάνει να ρευστοποιήσει την Buell.

Ο Erik Buell αντέδρασε με τη δημιουργία της Erik Buell Racing (EBR), που κατασκεύαζε και πουλούσε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, συνεχίζοντας με 2 μοτοσυκλέτες δρόμου, τις 1190 RS & 1190 RX, που κυκλοφόρησαν σε περιορισμένη παραγωγή.

Η EBR συμμετείχε με την 1190 RX στο Πρωτάθλημα Superbike της ΑΜΑ και στο WorldSBK, ενώ η ινδική Hero που συνεργαζόταν με την EBR τελικά αγόρασε ένα μειοψηφικό πακέτο της.

Εν τέλει οικονομικά προβλήματα σχετιζόμενα (ή όχι) με τη Hero οδήγησαν την EBR σε χρεοκοπία το 2015.

Η ίδια εταιρεία που είχε ρευστοποιήσει την Buell, η Liquid Asset Partners κλήθηκε κι εδώ να ρευστοποιήσει την EBR, όμως αυτή τη φορά ο Melvin αποφάσισε να αγοράσει την EBR και να την κρατήσει ζωντανή.

Αυτό κι έγινε, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, μέχρι σήμερα.

Τώρα, η EBR αγόρασε το όνομα Buell και ξεκινά ένα φιλόδοξο σχέδιο να αναβιώσει την εταιρεία με μια πλήρη γκάμα μοτοσυκλετών, που θα περιλαμβάνει Sport μοτοσυκλέτες, Adventure και Touring μοντέλα, Cruisers, ακόμα και εκτός δρόμου αλλά και ηλεκτρικά δίκυκλα! 

Ο Erik Buell δεν θα συμμετάσχει στο εγχείρημα, καθώς έχει αναμειχτεί σε μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια, με την εταιρεία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και ποδηλάτων Fuell.

Οι πρώτες προτάσεις της επανιδρυθείσας Buell είναι η Superbike «Hammerhead 1190RX», το streetfighter «1190SX», η αγωνιστική hill-climb «1190HCR», και το μοντέλο που ενδιαφέρει τη μεγαλύτερη μερίδα ενός πιθανού αγοραστικού κοινού, την Adventure «1190 Super Touring».

Οι πληροφορίες που δίνει η Buell στη δημοσιότητα για την «1190 Super Touring» κάνουν λόγο για 185 hp, από τον δικύλινδρο κινητήρα των 1.190 κ.εκ., απόδοση που πραγματικά εντυπωσιάζει, ενώ υπεύθυνος για το design της μοτοσυκλέτας είναι ο J. Ruiter

Τώρα το design αυτό... βγάζει λίγο μάτι είναι η αλήθεια, με τον μονολιθικό σε στιλ «Μενίρ του Οβελίξ» προσανατολισμό του, αλλά τι τα θέλετε... καλύτερο είναι αυτό της Pan America;

Η Buell αναφέρει πως η μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή το 2023.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν (αν όλα πάνε καλά), εκτός δρόμου και on-off μοντέλα, touring και cruising μοτοσυκλέτες, τόσο στα 1190 κυβικά όσο και σε μικρότερους κυβισμούς.

Η Buell σχεδιάζει ακόμα την κατασκευή μιας υψηλών επιδόσεων ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας, πιθανότατα θέλοντας να ανταγωνιστεί την H-D Livewire.

Για την ώρα οι μοτοσυκλέτες της φίρμας κατασκευάζονται στο χέρι, στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην πόλη Grand Rapids, τη 2η μεγαλύτερη πόλη του Michigan, στις Η.Π.Α..

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το επίσημο site της Buell, ΕΔΩ.