BMW Motorrad R18 - Η δική της εκδοχή περί θηριώδους custom


Μετά από τα 2 concept bikes ανεξάρτητων βελτιωτών με τον νέο κτηνώδη αεροελαιόψυκτο κινητήρα Boxer της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε το 3ο κατά σειρά concept bike στη σειρά, αυτή τη φορά από τα χεράκια της, στο ετήσιο event Concorso d’Eleganza της Villa d’Este στην Ιταλία

  • 28/5/2019

Το όραμα της BMW Motorrad με το Concept R18 αφορά σε μια νέα σειρά vintage μοτοσυκλετών, με αισθητική που θα παραπέμπει στα μοντέλα του 1960, αλλά με σύγχρονα περιφερειακά και με έναν σχεδόν δίλιτρο κινητήρα-τέρας.

«Έχει να κάνει με τα συναισθήματα παρά με την λογική, και με το να μην χρησιμοποιείς την τεχνολογία ως αυτοσκοπό, αντίθετα θέλαμε να δώσουμε χώρο στη φαντασία», εξηγεί ο Edgar Heinrich, επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος BMW Motorrad Design.

Η εξωτερική εμφάνιση του Concept R18 είναι γνήσια Vintage BMW: Μαύρη βαφή με λευκές γραμμές σχεδιασμένες με το χέρι, boxer κινητήρας, κλειστό πλαίσιο, εκτεθειμένος άξονας και ρεζερβουάρ σε σχήμα σταγόνας.

Οι τροχοί είναι 21 ιντσών μπροστά και 18 πίσω, ενώ τα ελαστικά είναι της Metzeler, όπως και στις μοτοσυκλέτες του 1960.

Στην καρδιά του Concept R18 βρίσκεται ο νέος αεροελαιόψυκτος Boxer των 1.800 κ.εκ. με διπλά καρμπιρατέρ (!) Solex.

Στην εποχή που ακόμα και τα vintage-look μοντέλα των εταιρειών έρχονται φορτωμένα με όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια που μπορεί κανείς να βρει και σε μια σύγχρονη superbike, η BMW πρωτοτυπεί ευχάριστα, καθώς τα μόνα ηλεκτρονικά συστήματα του Concept R18 είναι η μίζα και τα φώτα -ναι, δεν έχει ούτε όργανο!

Άλλα σημεία της μοτοσυκλέτας που απαιτούν την προσοχή μας είναι η δερμάτινη σέλα, όπως εκείνες της δεκαετίας του 1950, το αμορτισέρ κάτω από τη σέλα (μονόσελο φυσικά), οι «ανάποδες» μανέτες όπως παλιά, που πιάνουν στις άκρες του τιμονιού, και τα κλασικά φωτιστικά σώματα με LED όμως λαμπτήρες.

Τέλος, ειδικά για την περίσταση, η BMW σχεδίασε και ένα μοναδικό jacket από δέρμα αλόγου (!), με διακριτικά ενσωματωμένα προστατευτικά.

Έτσι λοιπόν, μετά τα concept των CUSTOM WORKS ZON και Revival Cycles, σειρά είχε το τμήμα design της BMW, με σχεδιαστή τον Bart Janssen Groesbeek.
 
Τώρα, αυτό που μένει είναι να δούμε το Cruiser μοντέλο παραγωγής της BMW Motorrad, με αυτό τον κινητήρα, και να διαπιστώσουμε πόσα από τα στοιχεία που είδαμε στα 3 παραπάνω concept θα φτάσουν και στους τελικούς καταναλωτές.