ΒΜW Motorrad – Αυτόνομο R1200GS Adventure!


Χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, αφού δεν υπήρξε κάποια πληροφορία που να μας προετοιμάσει,  στην BMW Motorrad, φαίνεται πως “τρέχουν” εδώ και δυο χρόνια ένα project, που αφορά στην αυτόνομη οδήγηση μοτοσυκλετών.

  • 12/9/2018

Σε ένα επίσημο σχετικό video, που έδωσε η BMW Motorrad στην δημοσιότητα, βλέπουμε ένα R1200GS Adventure να… πηγαίνει μόνο του μέσα σε μια πίστα, ελέγχοντας αυτόματα το γκάζι, το φρένο και το τιμόνι. 

Ήρθε το τέλος της μοτοσυκλέτας όπως την γνωρίζαμε; Όχι… μπορείτε να ησυχάσετε. Όπως εξηγεί στο video ο υπεύθυνος τους project, Stefan Hans, η πρόθεση της BMW Motorrad δεν είναι να δημιουργήσει μια μοτοσυκλέτα που να οδηγείται χωρίς την συμμετοχή του αναβάτη. 

Αυτό που ήθελαν να εξετάσουν είναι την δυναμική και στην συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας, όταν ο αναβάτης αφαιρείται και δεν έχει την προσοχή του στον δρόμο. Επειδή λοιπόν είναι δύσκολο να αφαιρεθεί εσκεμμένα, κατ επανάληψη και με τον ίδιο τρόπο ένας οδηγός εξέλιξης, δημιούργησαν αυτό το αυτόνομο μοντέλο. 

Τελικός στόχος, είναι η εξέλιξη των αυτόματων συστημάτων ασφαλείας για τις μοτοσυκλέτες της BMW Motorrad. Eν ολίγοις δηλαδή, οι μηχανικοί της BMW, θέλουν να καταγράψουν το τι συμβαίνει όταν ένας οδηγός δεν έχει την προσοχή του στο δρόμο, να μπορούν να το αναγνωρίζουν με εποπτικά ηλεκτρονικά μέσα και στη συνέχεια να το… σώζουν, με αυτόματη επέμβαση των συστημάτων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα, με ενεργοποίηση των φρένων.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, η δυναμική μιας μοτοσυκλέτας είναι αρκετά πιο πολύπλοκη από αυτή των αυτοκινήτων κα για να αποκωδικοποιηθεί θέλει πολύ δουλειά… οπότε μάλλον δεν θα δούμε να εξελίσσονται τα ADAS για μοτοσυκλέτες, στο ρυθμό που αυτό συμβαίνει στους τέσσερις τροχούς. 
Η αρχή πάντως έχει γίνει.