ΜΟΤΟ ΑΝD BIKER ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ

"Ban" των κλασικών Vespa από την Γένοβα 5/9

 • img

Ακούγεται παράλογο, σε πόλη μιας χώρας στην οποία δημιουργήθηκε ένα από τα πιο γνωστά δίτροχα του πλανήτη, να αποφασίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας του!

Ο λόγος για την Γένοβα και την πρόθεση του δημάρχου της, Marco Bucci, να απαγορεύεται η είσοδος και κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, των δίτροχων που δεν πληρούν τουλάχιστον τις Euro 2 προδιαγραφές.  Επί της ουσίας δηλαδή, αυτό ισχύει για μοτοσυκλέτες και scooter, που πήραν έγκριση τύπου πριν από τον Ιανουάριο του 2003.
 
Δεδομένου ότι στην Ιταλία, ο στόλος των δίτροχων είναι σε γενικές γραμμές καινούργιος και ανανεωμένος, αυτό στοχεύει κυρίως στις κλασικές, δίχρονες Vespa, που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στην γείτονα χώρα και στις πόλεις της, πόσο μάλλον τώρα, όπου το ρετρό, είναι στα πολύ “πάνω” του.
 
Για αυτό τον λόγο μάλιστα, η εκστρατεία απαγόρευσης, ονομάστηκε από τους πολίτες και από τα ΜΜΕ, ως “το αντι-Vespa μέτρο” και το μόνο που απομένει για να εφαρμοστεί, είναι η υπερψήφιση του από το δημοτικό συμβούλιο της Γένοβας, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
 
Δεν είναι μόνο στην Γένοβα που πρόκειται να ισχύσει κάτι τέτοιο βέβαια, υποτίθεται ότι ήδη ισχύει στην Ρώμη και γράφουμε “υποτίθεται” γιατί κανένας δεν ελέγχει και κανένας δεν το τηρεί (una faccia una razza δεν λένε; ), ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές είχαν εξαγγελθεί παρόμοια μέτρα, προκαλώντας αντιδράσεις από μοτοσυκλετιστικές λέσχες και σωματεία. (Παρίσι , Bαρκελώνη & Μαδρίτη)
 
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, όταν το διακύβευμα είναι περιβαλλοντικής φύσεως, από την άλλη όμως δεν γίνεται να παίρνονται και αποφάσεις χωρίς να εξεταστεί ένα θέμα απ΄όλες του τις πλευρές. Γιατί ακόμα και μια δίχρονη, “ρυπογόνος” Vespa, διανύει τις αποστάσεις στο κέντρο μιας πόλης πολύ πιο γρήγορα από ένα “πράσινο” αυτοκίνητο, οπότε οι συνολικές εκπομπές ρύπων, πρέπει να εξετάζονται συναρτήσει και του χρόνου λειτουργίας του κάθε οχήματος.
 
Αν συνυπολογίσει δε κανείς ότι απαγορεύοντας κάποια δίτροχα, μπορεί οι αναβάτες τους να στραφούν στην χρήση αυτοκινήτου, τότε έχουμε επιβάρυνση στο κυκλοφοριακό, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για αστικά κέντρα τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα.
 
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 6/9

  MOTOCERT - Διαγωνισμός με βραβείο ένα κράνος Airoh!

  Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό της Motocert και κερδίστε ένα flip-up κράνος AIROH αξίας 139 ευρώ!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 5/9

  "Ban" των κλασικών Vespa από την Γένοβα

  Ακούγεται παράλογο, σε πόλη μιας χώρας στην οποία δημιουργήθηκε ένα από τα πιο γνωστά δίτροχα του πλανήτη, να αποφασίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας του!

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 5/9

  Ρεκόρ Guinness - Το πιο "γρήγορο" κατακόρυφο σε μετοσυκλέτα

  Ναι, υπάρχει τέτοιο ρεκόρ και είναι καταχωρημένο στο βιβλίο Guinness, αυτό άλλωστε παρακίνησε και τον 30χρονο Marco George από το Fleet του Hampshire, στην Βρετανία, για να κάνει την απόπειρα κατάρριψης του.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 4/9

  Skoda Auto DigiLab - ΒeRider - Xρονομίσθωση e-scooter

  H SKODA (SKODA Auto DigiLab) ανακοίνωσε την έναρξη της ΒeRider υπηρεσίας, σε πιλοτικό στάδιο, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα. Πρόκειται για την δυνατότητα χρονομίσθωσης e-scooter, μέσω εφαρμογής στο κινητό, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται και με τα e-πατίνια της Lime...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 3/9

  FEMA - Επιστροφή του κόσμου στα δίτροχα - Αυξάνονται οι πωλήσεις στην Ευρώπη

  “Ανανεωμένο ενδιαφέρον” για τους δύο τροχούς ως μέσο προσωπικές μετακίνησης παρατηρείται στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της FEMA (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστικών Ενώσεων).

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 3/9

  Στο "σφυρί" μια Harley-Davidson του Elvis

  Τι και αν έχουν περάσει 42 χρόνια από τον θάνατο του; Ο βασιλιάς του Rock 'n' Roll συνεχίζει εκτός των άλλων, να αποτελεί και ένα τεράστιο εμπορικό κεφάλαιο. Απόδειξη για αυτό, η πρόσφατη δημοπράτηση μιας Harley-Davidson FLH του 1976, η οποία έμελλε να είναι ...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/9

  Harley-Davidson: Έρχονται σύντομα και… e-ποδήλατα με υποβοήθηση!

  Το ότι η Harley-Davidson επιχειρεί ένα στρατηγικό άνοιγμα σε κατηγορίες που μέχρι πρότινος κανείς δεν θα περίμενε να έχει παρουσία, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το ηλεκτροκίνητο Live Wire, το Adventure Pan America, καθώς και το Streetfighter 975, αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 2/9

  Honda – Με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων οι κινητήρες 125 και 300 κ.εκ. στα scooter

  Ο μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων, πέραν των όποιων εγνωσμένων πλεονεκτημάτων προσφέρει στην απόδοση ενός κινητήρα, είναι και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεπερνούν οι κατασκευαστές, τα όποια εμπόδια θέτουν οι νομοθέτες, με τις όλο και πιο αυστηρές προδιαγραφές...

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 30/8

  "Πάγωμα" στις αυξήσεις των διοδιών της Αττικής Οδού

  Αποσύρεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την Βουλή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ημερήσιου Τύπου, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την Αττική Οδό ώστε να παραμείνουν οι τιμές των διοδίων στα σημερινά τους επίπεδα.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 29/8

  Αγγλία - Κλέφτες παρακολουθούν μοτοσυκλέτες με "κοριούς"

  Μέχρι τώρα, ξέραμε ότι η τοποθέτηση GPS πομπού στην μοτοσυκλέτα μας, αποτελούσε μια πρακτική που εξασφάλιζε ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην ανεύρεση της μετά από κλοπή, τουλάχιστον μέσα στις πρώτες ώρες από το γεγονός.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 28/8

  "Brexit" και στα συστήματα ενδοεπικοινωνίας!

  Μια επιτροπή Βουλευτών στη Βρετανία προτείνουν την απαγόρευση όλων των hands-free συστημάτων επικοινωνίας σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών.

 • SUZUKI 28/8

  Suzuki V-Strom 250 - Νέος χρωματισμός για το 2020

  Από την Ιαπωνία μας έρχεται η είδηση για την επιλογή ενός νέου χρωματικού συνδυασμού στον “βενιαμίν” της οικογένειας των V-Strom, δηλαδή στην έκδοση 250.

 • ΕΙΔΗΣΕΙΣ 27/8

  Εξετάσεις υποψήφιων οδηγών - Αλλαγές... χωρίς να αλλάξει τίποτα!

  Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ακυρώσει όλες τις αλλαγές που προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν σε ατελείωτες καθυστερήσεις στην εξέταση υποψηφίων οδηγών. Όπως μεταδίδει μεγάλη μερίδα του ημερήσιου και ηλεκτρονικού Τύπου, η κυβέρνηση φέρνει άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση ένα νέο...

 • ΥΑΜΑΗΑ 27/8

  Yamaha - Έρχεται το Tracer 125

  Το μικρότερο από πλευράς κυβισμού μέλος της οικογένειας των Tracer λοιπόν, φέρεται να απεικονίζεται σε φωτογραφία που δημοσίευσε το Moto Saigon, με την σχεδίαση να δανείζεται πολλά στοιχεία από την μεγάλη έκδοση, Tracer 900.

 • ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ 26/8

  Moto Guzzi - Φήμες για νέο μοντέλο στην EICMA

  Το έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη στην Ελλάδα και τώρα, έρχεται και η φήμη από την Ιταλία, που θέλει την Moto Guzzi να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα νέο μοντέλο στο Μιλάνο τον Νοέμβριο (EICMA), το οποίο και θα φέρει το νέο μοτέρ του V85TT.