ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ABSYSTEMS

Αυτόνομο scooter... “εκπαιδεύει” αυτόνομα αυτοκίνητα! 6/6

 • img

Γίνεται ένα μηχάνημα να “εκπαιδεύσει” ένα άλλο; Είναι δυνατόν να ανατεθούν ρόλοι “δάσκαλου” και “μαθητή” σε πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα; Ναι! Αυτά που αποτελούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας πριν από μερικά χρόνια, έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα.

Όπως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η AB Dynamics, εταιρεία που προσφέρει know how και υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις αυτοκινητοβιομηχανίες για την διενέργεια δοκιμών, δημιούργησε ένα ένα hi-tech σχολείο.

Στον ρόλο του μαθητή, αυτοκίνητο εξοπλισμένο με ADAS (Αυτόνομα Συστήματα Ασφάλειας), στο ρόλο του δάσκαλου, ένα αυτόνομο BMW C1 Scooter, που ισορροπεί μόνο του και έχει την δυνατότητα να επαναλαμβάνει συγκεκριμένα σενάρια κίνησης και ελιγμών, αλλάζοντας με ακρίβεια συγκεκριμένες παραμέτρους σε αυτά.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτά τα δύο οχήματα βρέθηκαν σε πίστα δοκιμών; Η “εκπαίδευση” του αυτοκινήτου ή για να το θέσουμε καλύτερα, η βελτίωση του αλγόριθμου που “τρέχει” τα αυτόνομα συστήματα ασφαλείας του. Γιατί όμως;

Γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία στα ADAS συστήματα βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη και σε ότι αφορά στην αναγνώριση και στην πρόβλεψη των κινήσεων μεγάλων ή αργά κινούμενων οχημάτων, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.
 Εκεί που τα πράγματα... χωλαίνουν από λίγο ως πολύ όμως, είναι στον εντοπισμό και στην πρόβλεψη κινήσεων των μοτοσυκλετών και των scooter. Η ευελιξία, η επιτάχυνση και μικρή μετωπική επιφάνεια των δίτροχων, βάζουν δύσκολα στους αλγόριθμους των συστημάτων ασφαλείας των αυτοκινήτων.

Προκειμένου λοιπόν να πραγματοποιηθούν σενάρια σε πραγματικές συνθήκες, έτσι ώστε το σύστημα ενός αυτοκινήτου να καταγράψει με ακρίβεια την δυναμική και τις παραλλαγές της κίνησης ενός δίτροχου, η AB Systems δημιούργησε το συγκεκριμένο αυτόνομο scoter.

Με το scooter να εκτελεί με ακρίβεια διάφορους ελιγμούς γύρω από το αυτοκίνητο, αλλάζοντας συγκεκριμένες συνισταμένες, όπως ταχύτητα και τόξα ελιγμών κάθε φορά, δίνει την “ευκαιρία” στα συστήματα του αυτοκινήτου να καταγράψουν πολλά και ποίκιλλα δεδομένα που αφορούν στην κίνηση ενός δίτροχου.

Έτσι την επόμενη φορά που ένα αυτοκίνητο... “σπουδαγμένο” στο σχολείο της AB Systems, συναντήσει ένα δίτροχο σε πραγματικές συνθήκες, θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να το εντοπίσει και να προβλέψει την κίνηση του, σε σχέση με τα... “στουρνάρια” που ακόμα δεν έχουν “μαθητεύσει”.

H AB Systems διαθέτει το scooter και φυσικά την τεχνογνωσία για τις δοκιμές αυτές, σε οποιαδήποτε αυτοκινητοβιομηχανία ενδιαφέρεται να βελτιώσει τα ADAS συστήματα της, στον συγκεκριμένο τομέα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • EMOTION 7/6

  eMotion Surge – Ινδικό ηλεκτροκίνητο

  Η Ινδία να έχει τον μεγαλύτερο εν ενεργεία στόλο μηχανοκίνητων δίτροχων στον κόσμο και αυτό πέρα από τα οφέλη που έχει (φανταστείτε να ήταν αυτοκίνητα όλα αυτά...) έχει και κάποια αρνητικά.

 • ΤΟPGUN2 6/6

  Ο Τοm Cruise επιστρέφει ως Maverick και οδηγά (ξανά) Kawasaki

  Μια ταινία που σημάδεψε την δεκαετία του 80, ήταν το γνωστό Top Gun με τον Tom Cruise. F16, μετακαύσεις, δράση, έρωτες, δράματα, happy end, όλα τα είχε αυτή η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, η οποία επιστρέφει μετά από 32 χρόνια, με την συνέχεια της, Top Gun: Maverick.  ...

 • TELSA 6/6

  Tesla και μοτοσυκλέτες: Μπα... δύσκολο!

  Τα Tesla, είναι ομολογουμένως τα πιο γνωστά και προηγμένα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στον κόσμο, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Elon Musk, έχει μια έμφυτη τάση και ταλέντο στο να ανοίγει νέους καινοτομικούς δρόμους με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

 • ABSYSTEMS 6/6

  Αυτόνομο scooter... “εκπαιδεύει” αυτόνομα αυτοκίνητα!

  Γίνεται ένα μηχάνημα να “εκπαιδεύσει” ένα άλλο; Είναι δυνατόν να ανατεθούν ρόλοι “δάσκαλου” και “μαθητή” σε πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα; Ναι! Αυτά που αποτελούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας πριν από μερικά χρόνια, έχουν αρχίσει να...

 • ROYALENFIELD 5/6

  H Royal Enfield ετοιμάζει Classic Scrambler

  Τα τελευταία χρόνια η Royal Enfield έχει βαλθεί να χτίσει κάθε λογής έκδοση πάνω στην παραδοσιακότερη-δε-γίνεται πλατφόρμα των μονοκύλινδρων Bullet, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της εταιρείας εδώ και κάμποσες δεκαετίες.

 • MOTOGP 5/6

  MotoGP – Αναβάτες που έχουν πάρει νίκες με διαφορετικούς κατασκευαστές

  Το να πάρεις μια και μόνο νίκη στην καριέρα σου, όντας αγωνιζόμενος στην “μεγάλη” κατηγορία των GP, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση! Το να ανέβεις στην κορυφή του βάθρου πανηγυρίζοντας με διαφορετικές ομάδες όμως, είναι κάτι πολύ σπάνιο, το οποίο μόνο λίγοι αναβάτες το...

 • ONYX 4/6

  ONYX – Ηλεκτροκίνητα… παπιομοτοποδήλατα!

  Μέχρι που η Honda να παρουσιάσει το EV-Cub, την ηλεκτροκίνητη έκδοση του πασίγνωστου παπιού, τα δύο μοντέλα της καλιφορνέζικης ONYX, είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτή την κατηγορία.

 • VIDEO 4/6

  Video – Πτώση χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό

  Οι δραματικές επιπτώσεις του λάθους ντυσίματος

 • FORD 1/6

  Ford – Ανέπτυξε σύστημα που εντοπίζει τις μοτοσυκλέτες σε διήθηση

  Ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο μπορεί να έχει εφαρμογή τόσο σε αυτόνομα, όσο και σε συμβατικά αυτοκίνητα έχει εξελίξει η Ford, προφυλάσσοντας ουσιαστικά τους μοτοσυκλετιστές οι οποίοι κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας, επιδιδόμενοι σε αυτό που ονομάζουμε διήθηση...

 • YAMAHA 31/5

  Υamaha – Ετοιμάζει και άλλο τρίτροχο μοντέλο!

  Η Yamaha ποντάρει πολλά στα τρίτροχα, το έχουν καταλάβει όλοι πλέον αυτό! Ότι ξεκίνησε με τα Tricity, συνεχίστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο με το NIKEN και πλέον αυτό που περιμένουμε δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα κάνει την επόμενη της κίνηση η Yamaha στους 2+1 τροχούς...

 • AI TOYOTA 31/5

  Διαχείριση της κυκλοφορίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης!

  Η Τoyοta και το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών “Alan Turing”, ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, με αντικείμενο την μελέτη της κυκλοφορίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και την προσπάθεια διαχείρισης αυτής.

 • BMW MOTORRAD 30/5

  ΒΜW – Κίνηση 2Χ2 με ηλεκτρικό μοτέρ μπροστά!

  Μοτοσυκλέτα με κίνηση και στον μπροστινό τροχό; Ναι, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο αν και δεν το λες και σύνηθες φαινόμενο. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες πάνω στον συγκεκριμένο τομέα ήταν ιδιοκατασκευές ή πολύ περιορισμένης παραγωγής υλοποιήσεις.

 • CF MOTO 30/5

  CF MOTO 400 GT – Νέο Sportouring μοντέλο

  Επέκταση της γκάμας της επιχειρεί η CF Moto με ένα μοντέλο το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Το 400 GT, βασίζεται στο “γυμνό” NK, το οποίο ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα, διαφοροποιούμενο όμως σε σχέση με αυτό, με το ολόσωμο fairing του, που του προσδίδει...

 • PAGANS MC 29/5

  Συλλήψεις 49 μελών των “Pagans” στις ΗΠΑ

  Το Rhode Island είναι η μικρότερη σε μέγεθος πολιτεία των ΗΠΑ και μια από τις ασφαλέστερες, αφού παρουσιάζει πολύ μικρά ποσοστά εγκληματικότητας. Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να πέσουν και άλλο, ύστερα από την εξάρθρωση του τοπικού “παραρτήματος” των Pagans, της...

 • JUGGAPAT THONGLUE 29/5

  Ένα PC… Ducati Panigale!

  Με τελευταίας γενιάς επεξεργαστή Intel i7 8700k, μνήμη 32GB, SSD 1TB και υγρόψυξη, το PC που κατασκεύασε o Ταϊλανδός Juggapat Thonglue, ιδιοκτήτης της Juggapat Modifier, είναι αυτό που λέμε… “τούμπανο”.