Αυτόματος εντοπισμός χρήσης κινητού από τους οδηγούς


Ένα νέο σύστημα που ανιχνεύει την χρήση κινητών τηλεφώνων από τους οδηγούς αυτοκινήτων, πρόκειται να εγκαταστήσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες των κομητειών του Thames Valley και του Hampshire στην Βρετανία. 

  • 15/4/2019

Πρόκειται για ανιχνευτές που εντοπίζουν στοχευμένα τις εκπομπές σημάτων από τα κινητά, μέσα σε δίκτυα ευρυζωνικότητας 2G, 3G και 4G, κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι το κινητό βρίσκεται σε χρήση. Το σύστημα ανίχνευσης δεν θα χρησιμοποιηθεί -προς το παρόν τουλάχιστον- ως μέσο για την βεβαίωση κλήσεων και την επιβολή προστίμων, απλά θα προειδοποιεί τους οδηγούς με οπτικό σήμα, όταν εντοπίζει ότι αυτοί κάνουν χρήση του κινητού.  

Είναι ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα, αυτό που θα καταστήσει σαφές στους οδηγούς ότι η βρετανική αστυνομία μπορεί να γνωρίζει πότε κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι εκπρόσωποι των αρχών δηλώνουν αισιόδοξοι, ότι αυτό από μόνο του μπορεί να περιορίσει σημαντικά αυτή την σύγχρονη… μάστιγα, η οποία είναι και η αιτία πολλών ατυχημάτων στους δρόμους.

Η τεχνολογία μπορεί επίσης να αναγνωρίσει πότε το κινητό είναι συνδεδεμένο μέσω Bluetooth σε σύστημα hands-free, κάτι το οποίο είναι νόμιμο και επιτρεπτό, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει οπτική προειδοποίηση. Ωστόσο, το σύστημα δεν μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει αν η χρήση κινητού γίνεται από συνεπιβάτη στο αυτοκίνητο, ως εκ τούτου λοιπόν, πολλοί οδηγοί θα “τρώνε” την προειδοποίηση τους άδικα. “Αναγκαίο κακό” αναφέρουν οι αρχές στην Βρετανία, τονίζοντας πως σημασία έχει το να συνετιστούν όσοι πραγματικά κάνουν παράνομη χρήση του κινητού τους ενώ οδηγούν. 

Το φαντάζεστε να τοποθετηθεί τέτοιο σύστημα στους ελληνικούς δρόμους; Ούτε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια δεν θα ανάβουν με τέτοια συχνότητα!