Ασφάλιστρα ανάλογα του "ρίσκου" στην οδήγηση


Τα ηλεκτρονικά συστήματα στις  σύγχρονες μοτοσυκλέτες έχουν πλέον μεγάλη επεξεργαστική ισχύ και δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων της κινητικής τους κατάστασης.  Όσο περνάει ο καιρός, σε αυτές τις συνισταμένες προστίθεται και η τοποθεσία, οπότε τα ολοκληρωμένα  data loggers*, είναι θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνιση τους σε μοτοσυκλέτες παραγωγής.

  • 13/3/2019

Όπως και σε κάθε νέα τεχνολογία, οι δυνατότητες και οι εφαρμογές που μπορούν να προκύψουν από αυτή, είναι αμέτρητες. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο ακούγεται ως επαλήθευση των εφιαλτικών δομών παρακολούθησης που περιέγραψε ο Όργουελ, στο μνημειώδες βιβλίο του, 1984. 

Ασφαλιστικές εταιρείες, προτείνουν λοιπόν έναν νέο τρόπο συνεργασίας με τους πελάτες τους ο οποίος αποκαλείται UBI. To “UBI” προέρχεται από τα αρχικά του Usage Based Insurance και στα ελληνικά αποδίδεται ως “ασφάλιση ανάλογη της χρήσης” (σσ του οχήματος). Όπου βλέπετε “χρήση”, εννοείται βέβαια ο τρόπος που οδηγά κανείς και οι ασφαλιστικές εταιρείες επιθυμούν να έχουν πλήρη επίγνωση αυτού, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που καταγράφονται στα σύγχρονα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών φυσικά. 

Επί της ουσίας δηλαδή, τα ασφάλιστρα θα διαμορφώνονται ανάλογα του τρόπου που οδηγεί κανείς. Αν μια ασφαλιστική κρίνει, κατόπιν της ανάλυσης των δεδομένων, ότι οδηγάτε “επικίνδυνα”, “απερίσκεπτα” και “με ρίσκο”,  το αντίτιμο της ασφάλισης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με έναν άλλο αναβάτη που έχει το ίδιο ασφαλιστικό προφίλ με το δικό σας αλλά είναι πιο “συνετός” στον δρόμο. 

Προς το παρόν, όλα αυτά αποτελούν μια πρόταση και υπάρχουν διάφορα νομικά κωλύματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την προστασία προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα πρέπει να προσπεραστούν. Ξέχωρα από αυτό, δεν έχουν όλα τα οχήματα στους δρόμους τις συσκευές και τους αισθητήρες που απαιτούνται για να καταστεί κάτι τέτοιο άμεσα εφαρμόσιμο. 

Ωστόσο πολύ σύντομα, ανεξάρτητες εταιρείες σκοπεύουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα data loggers μικρού μεγέθους, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε δίτροχο, από scooter, μέχρι touring, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τον UBI τρόπο ασφάλισης. 

Το δέλεαρ στην προκειμένη περίπτωση, θα είναι ότι οι ασφαλιστικές θα κάνουν μια έκπτωση στα συμβόλαια, σε όσους πελάτες τους δεχθούν να τοποθετήσουν τα ειδικά data loggers στα οχήματα τους.  Το θέμα είναι τι θα γίνει βέβαια κατά την ανανέωση του ασφαλιστηρίου, όταν αξιολογηθούν και αναλυθούν τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί… θα ανήκετε στους “καλούς” ή στους “κακούς” πελάτες; 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά φυσικά. Πόσο δύσκολο θα είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλιστικός… Tειρεσίας, οπού θα μπαίνουν στην μαύρη λίστα όσοι οδηγοί κρίνεται ότι οδηγούν “επικίνδυνα”; Και πως θα ορίζεται το “επικίνδυνα” τελικά και από ποιόν; 

*Data Loggers ονομάζονται οι συσκευές που καταγράφουν στοιχεία της κινητικής κατάστασης ενός οχήματος σε συνάρτηση με την θέση του. Φανταστείτε ένα πολύ εξελιγμένο ταχογράφο που όχι μόνο καταγράφει την ταχύτητα αλλά επίσης και το που αυτή επετεύχθη.