Apple: Η τοποθέτηση iPhone σε μοτοσυκλέτα βλάπτει την κάμερά του


Η Αμερικανική εταιρεία εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση προς μοτοσυκλετιστές πως η εφαρμογή του iPhone στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας μπορεί να είναι επιβλαβής για τη συσκευή.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 14/9/2021

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, ή έκθεση των συσκευών iPhone σε κραδασμούς συγκεκριμένων συχνοτήτων ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στον μηχανισμό της κάμερας του τηλεφώνου.

Το “αδύνατο σημείο” των iPhone στη συγκεκριμένη καταπόνηση είναι δύο συστήματα που βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές πια: τη σταθεροποίηση εικόνας και την αυτόματη εστίαση.

Το σύστημα σταθεροποίησης εικόνας - optical image stabilization (OIS) – χρησιμοποιεί ένα γυροσκόπιο για να εξασφαλίσει πως η φωτογραφία θα βγει καθαρή ακόμη κι αν η κάμερα κουνηθεί λίγο τη στιγμή της λήψης.

Το δε σύστημα αυτόματη εστίασης – closed-loop autofocus (AF) – ως εφαρμόζεται από την Apple στα iPhone βασίζεται σε μαγνητικούς αισθητήρες που διαβάζουν την επίδραση της βαρύτητας και των κραδασμών για να διευκολύνουν τον φακό να εστιάσει σωστά στο θέμα της φωτογραφίας.

Αμφότερα τα παραπάνω συστήματα είναι πολύ ευαίσθητα στους κραδασμούς, έτσι η Apple συστήνει να μην βάζουμε τα τηλέφωνά της σε βάσεις στο τιμόνι διότι μπορεί οι έντονοι κραδασμοί της μοτοσυκλέτας να επιβαρύνουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα κακές φωτογραφίες.

Μάλιστα η Apple εξηγεί πως μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού ή υψηλής ισχύος γεννούν έντονους κραδασμούς σε συγκεκριμένες συχνότητες που αποδεικνύονται εν δυνάμει βλαπτικοί για τις φωτογραφικές μηχανές των iPhone.

Στον αντίποδα, η ανάλογη τοποθέτηση του τηλεφώνου σε μικρές μοτοσυκλέτες, σκούτερ ή ηλεκτρικά δίκυκλα παράγει κραδασμούς μικρότερου πλάτους, ωστόσο και εδώ η Apple προτείνει να χρησιμοποιούμε βάσεις με μηχανισμό απόσβεσης κραδασμών για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να πληγεί η λειτουργία ή και η ακεραιότητα των συστημάτων OIS και AF.

Επίσης συστήνει να αποφεύγεται η παρατεταμένη έδραση του τηλεφώνου στη μοτοσυκλέτα ως μέτρο για μείωση της πιθανότητας να προκύψει δυσλειτουργία ή βλάβη.