Αφιέρωμα: 30 Χρόνια Akrapovic


Το μικρό εργαστήρι από τη Σλοβενία που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου.

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 15/4/2021

Οι απαρχές της πασίγνωστης κατασκευάστριας συστημάτων εξάτμισης μας οδηγούν ακόμη πιο πίσω από την Άνοιξη του 1991, όταν και ιδρύθηκε επίσημα η Akrapovic.

Η δουλειά είχε ξεκινήσει νωρίτερα, σε ένα μικρό εργαστήρι ένα χιλιόμετρο από το σημείο που σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές της εγκαταστάσεις στην πόλη Ivancna Gorica.

Ο ιθύνων νους

Ο Igor Akrapovic ήταν ένας αγωνιζόμενος αναβάτης που ήδη σκάλιζε τις μοτοσυκλέτες του ο ίδιος για να τις κάνει πιο γρήγορες. Αρχικά πείραζε τις δικές του μοτοσυκλέτες, ωστόσο αργότερα άρχισε να ρυθμίζει και αυτές άλλων, ακόμη και των αντιπάλων του.

Το πάθος του για την τεχνολογία και τη διαρκή βελτίωση των εξαρτημάτων της μοτοσυκλέτας τον οδήγησαν στο να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση και να αφιερώσει το μέλλον του στην κατασκευή συστημάτων εξάτμισης υψηλής απόδοσης. Ο Igor Akrapovic επέλεξε αυτό το πεδίο γιατί εκεί είδα τη μεγαλύτερη ευκαιρία, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχε μικρός ανταγωνισμός στην αγορά.

Ξεκίνησε με εξατμίσεις για αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, χτίζοντας το όνομά του ως κατασκευαστής τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και από εκεί επεκτάθηκε στην κυρίως αγοράς της μοτοσυκλέτας, καθώς και αργότερα στα αυτοκίνητα.

Τρεις δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία εδρεύει σε δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Σλοβενία με περισσότερους από 1300 εργαζόμενους. Τα κεντρικά της στην Ivancna Gorica διαθέτουν ένα χυτήριο τιτανίου, ένα δυναμόμετρο αντοχής στο οποίο η μοτοσυκλέτα ελέχγεται από ρομπότ, ένα εργαστήριο μεταλλουργίας, τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης (R&D) και ένα αγωνιστικό τμήμα. Η συνολικ΄ξη παραγωγική διαδικασία, από τον σωλήνα ως την τελική συναρμολόγηση λαμβάνει χώρα σε μια μεγαλύτερη μονάδα στην πόλη Crnomelj.

Η εταιρεία συνέχεισε να εξελίσσεται καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της την ώθησαν να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, τις οποίες εξόπλισε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων της.

Οι αγώνες

Η δέσμευση της Akrapovic για διαρκείς επενδύσεις προς την εξέλιξη των προϊόντων της και της τεχνολογίας που απαιτείται για την παραγωγή του είναι μια διαδικασία στενά συνδεδεμένη με τους αγώνες, το ιδανικό εργαστήριο για δοκιμές τεχνικών και τεχνολογικών υλικών και λύσεων.

Η πρώτη νίκη της Akrapovic σε αγώνα παγκοσμίου επιπέδου ήρθε το 1997 από τον Akira Yanagawa (Kawasaki) στο WorldSBK, ενώ ο πρώτος της παγκόσμιος τίτλος από μοτοσυκλέτα με εξάτμιση της Σλοβενικής εταιρείας καταγράφτηκε το 2000, όταν ο πρεσβευτής (brand ambassador) της Akrapovic, Colin Edwards (φωτό λίγο πιο κάτω), θριάμβευσε στο WorldSBK με τη Honda.

“Πίσω στο ξεκίνημα, ρύθμιζα ολόκληρες μοτοσυκλέτες και χρησιμοποιούσα τα χρήματα που έβγαζα για να τρέχω στους αγώνες. Η βελτίωση μοτοσυκλετών ήταν για μένα εξίσου ενδιαφέρουσα με τους αγώνες, έτσι ήρθε φυσιολογικά το να αγοράσω έναν κουρμπαδόρο σωλήνων. Έτσι άρχισαν όλα. Κοιτάζω τώρα πίσω με πολύ μεγάλη περηφάνεια στις τρεις δεκαετίες ανάπτυξης της εταιρείας, ειδικά στην αγωνιστική της ιστορία, γιατί οι αγώνες είναι πιο απαιτητικό πεδίο δοκιμών για ένα προϊόν.” – Igor Akrapovic

Ως σήμερα η εταιρεία έχει εξασφαλίσει 140 παγκόσμια πρωταθλήματα για τις συνεργαζόμενες ομάδες σε διάφορες κατηγορίες αγώνων, καθώς και πολυάριθμες νίκες σε FIM MotoGP, FIM WorldSBK, FIM MXGP, FIA WEC και DTM, σε διάσημους αγώνες όπως οι Isle of Man TT, 24 Hours Nürburgring, 24 Hours of Le Mans, 24 Hours of Daytona, Dakar Rally και άλλοι.

Βραβεία και ορόσημα

Η Akrapovic διατηρεί ένα υψηλότατο προφίλ που συνδυάζεται ιδανικά με την αγωνιστική της παρουσία, μα είναι επίσης και η προσοχή στην λεπτομέρεια και η θέληση να δημιουργήσει τα καλύτερα δυνατά προϊόντα για τους πελάτες της που έφεραν πολλά βραβεία και τιμές.

Σημαντικότατα μεταξύ τους είναι τα 14 βραβεία σχεδιασμού Red Dot που έχει κατακτήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μεταξύ αυτών το βραβείο “Red Dot: Best of the Best” για τον σχεδιασμό της σειράς Evolution Line (Titanium) για τη Ducati 1199 Panigale το 2014.

“Από την αρχή το όραμα της εταιρείας και η κουλτούρα της δεν έχουν αλλάξει: επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη του τέλειου προϊόντος, με καινοτομία, έρευνα και κορυφαία τεχνολογία και υλικά στο προσκήνιο. Η περιέργεια στη διαδικασία της εξέλιξης μας βοηθά να προχωράμε μπροστά, αναζητώντας λύσεις που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν τα προϊόντα μας, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τους πελάτες μας. Η ανάπτυξη δεν έχει όρια γιατί η τεχνολογία διαρκώς βελτιώνεται.” – Igor Akrapovic

30 Χρόνια

Για την 30ή επέτειο οι τεχνικοί της Akrapovic σχεδίασαν δύο ξεχωριστά συστήματα εξάτμισης Evolution Line (Titanium) 30th Anniversary για τις Kawasaki Ninja ZX-10RR / ZX-10R και Ferrari F8 Tributo, με μια πολύ περιορισμένη παραγωγή μόλις 30 κομματιών για έκαστο μοντέλο. Περισσότερες πληροφορίες για τα δύο αυτά προϊόντα θα παρουσιαστούν αργότερα.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την 30ή επέτειο της εταιρείας στα επίσημα κανάλια της στα κοινωνικά δίκτυα υπό τη hashtag #30YearsAkrapovic, η να επισκεφτείτε την ισχοσελίδα Akrapovic 30 Years που στήθηκε ειδικά για την επέτειο και στην οποία νέο υλικό θα προστίθεται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένης και μιας ειδικής έκδοσης του ψηφιακού περιοδικού Akrapovic Lifestyle Magazine.

JOIN US