15 χώρες σε 22 ώρες με Kawasaki Versys 1000 SE


Ο Βέλγος συνεργάτης του BIKEIT, Thierry Sarasyn, έγραψε ένα μοναδικό νέο ρεκόρ ταξιδεύοντας 2,200 χιλιόμετρα και διασχίζοντας 15 διαφορετικές χώρες σε λιγότερο από μια ημέρα!

  • ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ
  • 25/5/2023

Έμοιαζε με ρεκόρ που δε θα έσπαγε ποτέ, μα με την Kawasaki Versys 1000 SE έγινε κι αυτό. Το Σάββατο 20 Μαΐου ο δημοσιογράφος Thierry Sarasyn ταξίδεψε σε 15 χώρες σε μια ημέρα με την adventure tourer της Kawasaki. Χρειάστηκαν 22 ώρες για να καλυφθούν 2,200 χιλιόμετρα, τηρώντας μάλιστα τους νόμους που ισχύουν για την οδική κυκλοφορία σε κάθε μια από αυτές.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη απόπειρα για ρεκόρ από τον Sarasyn, καθώς πέρυσι οδήγησε σε 13 χώρες σε λιγότερο από μια μέρα, καβάλα σε μια MV Agusta Turismo Veloce.

“Μετά το κατόρθωμα του Ιταλού Valerio Boni το 2021, αυτή ήταν η δεύτερη επίσημα καταγεγραμμένη επίδοση που συνιστά ρεκόρ Touring,” σχολίασε ο Sarasyn. “Αλλά υπήρχαν φήμες – κυρίως online – για μοτοσυκλετιστές που είχαν επισκεφτεί 14 χώρες σε μια μέρα, υπάρχει μάλιστα και ένα βίντεο ταξιδιού που πέρασε από 15 χώρες σε 24 ώρες και 3 λεπτά. Καμιά από αυτές τις προσπάθειες δεν είχε κατοχυρωθεί με τη χρήση μιας κατάλληλης συσκευής γεωεντοπισμού, ούτε έγινε σε λιγότερο από 24 ώρες. Μετά τις 13 χώρες σε μια μέρα, πάντως, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως ποτέ δε θα αναλάμβανα ξανά μια τέτοια περιπέτεια. Αλλά…”

Ποτέ μη λες ποτέ.

“Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να καβαλήσω την Kawasaki Versys 1000 SE είδα μιαν ευκαιρία να βάλω τα πράγματα στη θέση τους μια και καλή. Μια διαδρομή διαμέσου 15 χωρών, καταγεγραμμένη με μια επίσημη συσκευή, τηρώντας τους νόμους και βρίσκοντας χρόνο για επαρκή ξεκούραση καθ’ οδόν.”

Η άνεση και οι ταξιδιωτικές ικανότητες της Versys σε συνδυασμό με την περσινή εμπειρία έφεραν την επιτυχία σε αυτήν την περιπέτεια. Το Σάββατο 20 Μαΐου στις 7:59 μμ ο Sarasyn διέσχισε τα σύνορα μπαίνοντας στην Ολλανδία, κάτι λιγότερο από 22 ώρες αφότου είχε ξεκινήσει από την Πολωνία.

“Ήταν καλύτερα απ’ όσο είχα τολμήσει να ελπίζω, ειδικά αφότου έκλεισαν ένα τούνελ στα σύνορα της Αυστρίας. Κόλλησα εκεί για περισσότερο από μιαν ώρα,” εξήγησε ο Βέλγος.

“Με την εμπειρία του 2022 κατάφερα να αποφύγω τα μποτιλιαρίσματα και να βρω τον δρόμο της επιστροφής. Επιπλέον, με την Kawasaki Versys 1000 είχα τώρα μεγαλύτερη αυτονομία και εντυπωσιακή άνεση. Αν πω πως θα μπορούσα να έχω πάει πολύ μακρύτερα θα ήταν ίσως μια υπερβολή, πάντως ήμουν λιγότερο κουρασμένος από πέρυσι. Με πάνω από 400 περισσότερα χιλιόμετρα στο κοντέρ, δύο παραπάνω χώρες και σχεδόν τρεις ώρες περισσότερες στη σέλα, αυτό ήταν αρκετό για μένα. Το Versys 1000 ωστόσο ήταν ακόμη πεινασμένο για χιλιόμετρα. Αν μου έρθει μια κατάλληλη ιδέα μπορεί να ξαναβρεθώ στη σέλα του. Στο μεταξύ είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να ολοκληρώσω αυτό το κατόρθωμα. Δε μου φαίνεται εφικτό να διασχίσει κανείς περισσότερες χώρες σε μια μέρα, αυτό είναι ένα ρεκόρ που μπορεί να μείνει ακατάρριπτο για πολύ καιρό.”

Το εγχείρημα έγινε εφικτό μόνο χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη των Kawasaki Benelux, Motul Oil και Bridgestone.

Οι χώρες που διέσχισε o Sarasyn με την Kawasaki Versys 1000 SE ήταν κατά σειρά οι: Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία.

Δείτε τη διαδρομή που ακολούθησε ο Thierry Sarasyn στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://thierry-sarasyn.legendstracking.com/