Volvo EX30 AWD 428PS: Δοκιμάζουμε το σπορ νεανικό ηλεκτρικό compact SUV (video)


To εντελώς νέο Volvo ΕΧ30 ανακατεύει για τα καλά την τράπουλα των B-SUV. Το «για πρώτη φορά compact» από την πλευρά της σουηδικής φίρμας αποδεικνύεται καταλυτικό, τόσο για την ίδια τη φίρμα, όσο και για την κατηγορία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 6/4/2024

Γιατί; Επειδή η Volvo έχει αποδείξει εδώ και μία δεκαετία ότι κοιτάζει μακριά, φτιάχνοντας πρώτα… αμαξάρες, όπως το XC90 και το XC60 και ακολούθως μοντέλα πιο… γήινα, όπως το XC40 και το C40 Recharge, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της. Άπαντα, δε, εντυπωσιακά σε ποιότητα, design και σκανδιναβική αύρα. Και να!, τώρα ήρθε η ώρα για κάτι ακόμα πιο νέο. Η επόμενη ημέρα της ηλεκτροκίνησης για τη φίρμα με ένα σύνολο-σπουδή για το πώς πρέπει να είναι φτιαγμένο ένα βιώσιμο αυτοκίνητο με 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, 17% ανακυκλωμένο ατσάλι και 17% ανακυκλωμένο πλαστικό (για να αναφέρουμε μερικά μόνον στοιχεία βιωσιμότητας). Το νέο Volvo EX30, λοιπόν, είναι το πιο μικρό SUV της φίρμας και μετά την πρώτη μας οδηγική επαφή στην Ισπανία, είναι εδώ, στη χώρα μας όπου και, πλέον, το δοκιμάζουμε στην κορυφαία έκδοσή του με τους 428 PS.

Ναι, είναι Volvo

Η εικόνα του δεν μοιάζει με κανενός άλλου αυτοκινήτου και το ακόμα πιο ωραίο ότι δείχνει μεμιάς ως ένα συμπαγές, premium και… Volvo αυτοκίνητο, χωρίς μάλιστα να είναι ομογενοποιημένο, όπως συμβαίνει συχνά με πλείστες μάρκες που κάνουν τα μοντέλα τους να μοιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους. Mε διαστάσεις που αγγίζουν αυτές ενός συμπαγούς μικρομεσαίου (μήκος, 4,233 m, πλάτος 1,837 m, ύψος 1,549 m και μεταξόνιο 2,65 m) θυμίζει Volvo με τις ουκ ολίγες ακμές του, τα «σφυριά του Θωρ» ως σχεδιαστική παρακαταθήκη των εμπρός φωτιστικών σωμάτων, αλλά και τα πίσω με κλασική σχεδίαση, αλλά με νέο, πλέον περιεχόμενο είναι δήλωση για τη σχεδίαση της επομένης ημέρας, αν δείτε την έλλειψη ανοιχτής μάσκας εμπρός (αφήστε που θυμίζει Polestar 3 κι αυτό είναι καλό για τη δυναμική που αποπνέει). Είναι, συνολικά, εξαιρετικά κατασκευασμένο κι ενώ δεν έχει σχεδιαστικές κορόνες, τραβάει τα βλέμματα από όποια οπτική κι αν το δεις και, κυρίως, λόγω των αναλογιών του που ναι μεν δείχνουν ένα SUV, αλλά, από την άλλη, ένα σπορ SUV. Και, όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι ένα ποοοολύ σπορ SUV!

Και όσο αφαιρετικό φαίνεται εξωτερικά, άλλο τόσο είναι και στο εσωτερικό, με τη μία μεγάλη οθόνη 12,3” υψηλής ευκρίνειας που κάνει… τα πάντα –σχεδόν–, όπως μας έχει μάθει η Tesla. Βλέπετε, φυσικοί διακόπτες υπάρχουν μόνο στο τιμόνι (από εκεί λόγου χάριν γίνονται οι ρυθμίσεις των εξωτερικών καθρεπτών) και στην κονσόλα για τα ηλεκτρικά παράθυρα (βασίζεται στη λογική της VW με δύο φυσικούς διακόπτες και επιλογή με έναν διακόπτη αφής για να ενεργοποιούνται κατά το δοκούν τα πίσω ηλεκτρικά παράθυρα). Υπάρχει, όμως, και ένας κανονικότατος επιλογέας ταχυτήτων στην κολόνα του τιμονιού, παραδοσιακός σε χρήση και σχεδίαση (καλό αυτό) κι ένας ακόμα για την επιλογή υαλοκαθαριστήρων και φλας.

Τι ξεχωρίζει αμέσως από το υπόλοιπο περιβάλλον; Η επιλογή των υλικών που δείχνουν αμέσως τη βιώσιμη καταγωγή τους, η τεράστια ηχομπάρα της Harman/Kardon, ψηλά, σφηνωμένη στο ταμπλώ που δίνει εξαίσιο surround αποτέλεσμα και δεν απαιτεί χάλκινες καλωδιώσεις, μεγάφωνα και μαγνήτες στις πόρτες (εντάξει, στο δικό μας υπάρχει η ενισχυμένη εκδοχή με 1.040 Watts ήχου και επιπρόσθετα πίσω ηχεία) και βέβαια η επίσης τεράστια γυάλινη σταθερή ηλιοροφή με ειδική επεξεργασία για απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και κατά 80% της θερμότητας (υποθέτουμε ότι στη χώρα μας θα προμηθευτούμε το προαιρετικό, προσθαφαιρούμενο σκιάδιο).

Η Harman Kardon έχει βάλει την υπογραφή της με δύο τύπους συστημάτων βασισμένων στην εξαιρετική καινοτόμο λύση της ηχομπάρας που βρίσκεται εμπρός, κατά μήκος του ταμπλώ.
Η Harman Kardon έχει βάλει την υπογραφή της με δύο τύπους συστημάτων βασισμένων στην εξαιρετική καινοτόμο λύση της ηχομπάρας που βρίσκεται εμπρός, κατά μήκος του ταμπλώ.

Μπορείς, λοιπόν, εύκολα να βολευτείς στο alternative premium εσωτερικό του αυτοκινήτου με μερικά θεματάκια. Το ένα είναι τα ρηχά έδρανα των εμπρός και πίσω καθισμάτων που δεν είναι φιλικά με μεγάλους σωματότυπους, το άλλο είναι η έλλειψη σημαντικών χώρων για τα πόδια των πίσω επιβατών και, βέβαια, το θέμα που απαιτεί χρόνο (πολύ χρόνο) είναι η εξοικείωση με το πλήρως ψηφιακό περιβάλλον που βασίζεται σε Android 12 και θέλει σαφώς τη δημιουργία ενός πλήρους προφίλ χρήστη, πριν ξεκινήσετε τις βόλτες σας.

Η εταιρεία επεξεργαστών Snapdragon (τη γνωρίζετε από τα smartphone) εξοπλίζει το EX30, τόσο για τη μονάδα ελέγχου του κόκπιτ, όσο και των συστημάτων κίνησης και ασφάλειας.
Η εταιρεία επεξεργαστών Snapdragon (τη γνωρίζετε από τα smartphone) εξοπλίζει το EX30, τόσο για τη μονάδα ελέγχου του κόκπιτ, όσο και των συστημάτων κίνησης και ασφάλειας.
To ιδιαίτερο σε υφή εμπρός μέρος του ταμπλώ και μέρους των θυρών είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά… συνθετικά κουφώματα και ρολά παραθύρων!
To ιδιαίτερο σε υφή εμπρός μέρος του ταμπλώ και μέρους των θυρών είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά… συνθετικά κουφώματα και ρολά παραθύρων!

Είναι, όμως, ένα περιβάλλον που, χωρίς να του φαίνεται, είναι εξαιρετικά καλοεξοπλισμένο με συστήματα Pilot Assist για ασφαλή κίνηση και Park Pilot Assist και ειδικό σύστημα για να προφυλάσσονται πεζοί και ποδηλάτες, αν ανοίξουμε αφηρημένοι την πόρτα μας και πολλά ακόμα που κάνουν τη ζωή εύκολη. Συνολικά υπάρχουν εδώ 31 (!) συστήματα ADAS που επεμβαίνουν σε όλα τα πιθανά σενάρια οδήγησης, κατόπτευσης χώρου και στάθμευσης. Θέλετε κι άλλα; Εκτός από πλήρως συνδεδεμένο με την Google είναι συμβατό και με Apple CarPlay, apps για καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου, διασύνδεση 5G και προσφέρει και over-the-air αναβαθμίσεις (για τις εφαρμογές του tablet και τα συστήματα του αυτοκινήτου!).

Ηλεκτρομηχανική

Η έκδοση δοκιμής που βλέπετε εδώ στο Cloud Blue χρώμα του είναι η αιχμή του δόρατος της γκάμας, Twin Motor Performance 69 kWh (τετρακίνηση με ένα μοτέρ σε κάθε άξονα και συνολική ισχύ 428 PS) με μπαταρίες ιόντων λιθίου και με ένα καταιγιστικό 0-100 km/h σε 3,6 sec. Η φιλοσοφία αναρτήσεων λέει γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και, όπως ίσως φαντάζεστε από τον casual χαρακτήρα του μοντέλου, δεν υπάρχει κάποιο ρυθμιζόμενο set-up. Επίσης, δεν υπάρχει παραμετροποίηση της απόδοσης (τα κλασικά Eco, Normal ή Sport που συναντάμε συνήθως, ούτε και Off-road), αλλά υπάρχει ρύθμιση στο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας έως και one-pedal driving, της αίσθησης του μικρού, αγωνιάρικου flat top και bottom τιμονιού και του σπορ «κουρντίσματος» της τετρακίνησης.

Σοφές επιλογές που απλοποιούν τις διαδικασίες και επικεντρώνουν την προσοχή του οδηγού εκεί που πρέπει. Πού; Μια στιγμή να… προσδεθούμε για να το ανακαλύψουμε. Και να που βολευόμαστε στη θέση του οδηγού, «παίζουμε» με την ταμπλέτα για τις ανάλογες ρυθμίσεις (σφιχτό τιμόνι, τετρακίνηση επιδόσεων), έχουμε βεβαιωθεί ότι η μπαταρία έχει φόρτιση άνω του 70% για να εισπράξουμε τη… γροθιά στο στήθος και πατάμε το δεξί πεντάλ.

Η εκρηκτικότητα του πιο ισχυρού ηλεκτρικού Volvo μέχρι σήμερα (και μάλιστα όντας και το μικρότερο) είναι απλώς κάτι απρόσμενο. Δέκατα μόνο του δευτερολέπτου απαιτούνται για να κουρντίσει το «όλον» και εκτοξεύεσαι στην ευθεία εμπρός σου σαν να ήταν… Baby Plaid. Γραμμικό «γκάζι» με το μονοτάχυτο κιβώτιο και η τετρακίνηση στη σπορ ρύθμιση δίνει έναν τόνο καθόλου… καθωσπρέπει μέχρι την τελική των 180 km/h. Θέλετε κι ένα ακόμα credit στην υλοποίηση του αυτοκινήτου; Η τετρακίνηση βασίζεται (όπως προαναφέραμε) σε δύο ηλεκτροκινητήρες.

Ο εμπρός αποδίδει 156 PS και ο πίσω 272 PS. Υπό κανονικές συνθήκες, το EX30 κινείται με τον πίσω άξονα, αλλά όταν υπάρχει η σχετική ανάγκη εμπλέκεται και ο εμπρός σε μία, τυπική για EV όχημα δύο ηλεκτροκινητήρων μόνιμη, αυτόματη τετρακίνηση. Οι παρατηρητικοί μπορεί να κάνατε τις πράξεις: η αναλογία ισχύος επί της συνολικής είναι σχεδόν 37/63 για τον εμπρός και πίσω άξονα.

Σωστά είναι «κουρντισμένο με έμφαση στην πίσω κίνηση κι αυτό θα φανεί πανηγυρικά και ωραία σε ολισθηρό οδόστρωμα. Είναι βαρύ το αυτοκίνητο, αλλά είναι μικρό, μαϊτζέβελο και πατώντας με Goodyear EfficientGrip Performance SUV διαστάσεων 245/40-R20, που κρατούν εξαιρετικά, δείχνει να μπορεί να κάνει τα πράγματα άκοπα και –κυρίως– άφοβα από την πλευρά του οδηγού. Μια κάποια τεχνητή αίσθηση θα εισπράξει κανείς από το τιμόνι, αλλά δεν παύει να είναι ακριβές στην αμεσότητα των χειρισμών.

Επίσης, τα φρένα δεν φάνηκαν να ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα, αν και δεν επιμείναμε πολύ. Άλλωστε, παρά τα πολλά άλογα αυτό, δεν είναι ένα Polestar μοντέλο. Το ακόμα, όμως, πιο ωραίο είναι ότ, πέρα από τις καταιγιστικές επιδόσεις ενός EV μοντέλου, η Volvo δίνει υπό κανονικό ρυθμό οδήγησης τα ρέστα της στην ποιοτική, premium κύλιση, την καλύτερη, ίσως από τα ανταγωνιστικά του μοντέλα. Η καμπίνα είναι, ούτως ή άλλως, ήσυχη, αλλά εδώ με τη συνοχή της πλατφόρμας και το σοφό στήσιμο της ανάρτησης δεν θα νιώσεις ούτε κοπανήματα, αλλά ούτε και δραματικές ταλαντώσεις (χαρακτηριστικό αρκετών EV μοντέλων λόγω αυξημένης μάζας).

Η απόσταση πατώματος από το έδαφος είναι 177 mm, οι γωνίες εισόδου/ράμπας/διαφυγής 17,9/16,3/24,5 μοίρες και το ρυμουλκούμενο 1.600 kg
Η απόσταση πατώματος από το έδαφος είναι 177 mm, οι γωνίες εισόδου/ράμπας/διαφυγής 17,9/16,3/24,5 μοίρες και το ρυμουλκούμενο 1.600 kg
Η εξωτερική επένδυση σε ορισμένα σημεία του αμαξώματος είναι 3D και το άβαφο πλαστικό είναι κατασκευασμένο από 30% ανακυκλωμένα υλικά.
Η εξωτερική επένδυση σε ορισμένα σημεία του αμαξώματος είναι 3D και το άβαφο πλαστικό είναι κατασκευασμένο από 30% ανακυκλωμένα υλικά.

H δε κατανάλωση μπορεί να είναι στη σφαίρα των 17,5 kWh/100km, αλλά σίγουρα λίγο γκαζάκι παραπάνω σε φέρνει στο πιο ρεαλιστικό 23,0 kWh/100 km. Το θετικό είναι ότι το αυτοκίνητο μπορεί να φορτίσει σχετικά γρήγορα, κι αυτό είναι προσόν για τα «πέραν των τειχών» ταξίδια σας.

Αξίζει

Το πιο μεγάλο νέο της Volvo είναι το πιο μικρό της αυτοκίνητο. Έχουμε ένα, όσο δεν παίρνει άλλο, βιώσιμο αυτοκίνητο με πολύ γκάζι, αλλά και πολλή αίσθηση διαχείρισης της καθημερινότητας στη σφαίρα του gadget κι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η γενιά οδηγών μιας κάποιας ηλικίας στα πρώτα –ήντα, αλλά σίγουρα όχι οι νέοι που παίζουν τη διασύνδεση και τις ψηφιακές ρουτίνες στα δάχτυλα.

Προφανώς και αρέσει (φάνηκε και από την απήχηση που είχε τις ημέρες δοκιμής) και, εντέλει, δείχνει να γεμίζει με επιτυχία το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα για ένα πραγματικό premium B-SUV με τέτοια δυναμικά χαρακτηριστικά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ VOLVO ΕΧ30 AWD 428PS 2024   TIMH €49.523   ΤΕΛΗ €0

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2 ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ, Hλεκτροκινητήρας  ΚΑΥΣΙΜΟ Ηλεκτρικό

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 428  ΡΟΠΗ Nm/rpm 543

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Μονής Σχέσης, αυτόματη τετρακίνηση

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 3,6 sec, τελική 180 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 17,4 kWh/100km, 0

VOLVO ΕΧ30 AWD 428PS 2024

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΒΙΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ, ΑΙΣΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΙΣΧΥΣ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΤΙΜΗ.

ΚΑΤΑ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ USER INTERFACE, ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ.