Το Aspark Owl των 2.012 PS σπάει το ένα ρεκόρ ταχύτητας μετά το άλλο (video)


Όχι ένα, αλλά δύο ρεκόρ Guinness κατάφερε να θέσει το ηλεκτρικό hypercar Aspark Owl, με «όπλο» την κορυφαία επιτάχυνσή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ASPARK
  • 28/5/2023

Το ιαπωνικό ηλεκτρικό hypercar Aspark Owl κατάφερε να θέσει νέα Ρεκόρ Guinness, σε μία πρόσφατη προσπάθεια στο αεροδρόμιο του Elvington. Αν σας θυμίζει κάτι η τοποθεσία, εκεί είχε το ατύχημά του ο παρουσιαστής των Top Gear και The Grand Tour, Richard Hammond, το 2006.

Το Owl, λοιπόν, κατάφερε να σημειώσει την ίδια ημέρα δύο ρεκόρ, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά ή συνηθισμένα για το ευρύ κοινό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης ταχύτητας στο 200άρι και το 400άρι, με 309,02 km/h και 318,85 km/h, αντίστοιχα.

Η μικρή διαφορά ανάμεσα στους δύο αριθμούς οφείλεται στην ικανότητα του Owl να επιταχύνει εξαιρετικά γρήγορα στα πρώτα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ξεκινά την πορεία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 400 km/h.

Η Aspark δεν έχει αναφερθεί σε άλλες προσπάθειες για παγκόσμια ρεκόρ επιτάχυνσης, όμως έχει καταφέρει να κάνει τα 0-60 mph (97 km/h) σε 1,72 sec, ακόμα ταχύτερα από την εμβληματική και ακραία Rimac Nevera, της οποίας η προσπάθεια έχει «περιοριστεί» στα 1,74 sec. Μάλιστα, η Aspark θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επίδοση μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, πέφτοντας κάτω από τα 1,7 sec.

Θυμίζουμε ότι το Aspark Owl είναι εφοδιασμένο με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνολικά 2.012 PS και 2.000 Nm ροπής. Η μπαταρία του, παρά την περιορισμένη ενεργειακή χωρητικότητα των 64 kWh, προσφέρει έως και 450 km αυτονομίας, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. Βέβαια, η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι βασισμένη στο παλαιών-αρχών NEDC πρωτόκολλο, το οποίο δε χρησιμοποιείται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, αν θελήσει κάποιος να αποκτήσει το «τέρας» της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, θα πρέπει μάλλον να βιαστεί, αφού μόλις 50 θα κατασκευαστούν, αλλά και να έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό το εξωπραγματικό ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ.

Δείτε το Aspark Owl εν δράσει: