Η σαφής στροφή στην ηλεκτροκίνηση έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση που υπάρχει από τις διεθνείς αγορές σε λίθιο. Το λίθιο είναι βασικό στοιχείο για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς παρέχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, μικρό βάρος και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Κι όσο οι μπαταρίες στερεού τύπου δεν γίνονται η νόρμα για τα EV, το λίθιο θα είναι υπερπολύτιμο αγαθό.
Σύμφωνα με έρευνα που διενέργησαν από κοινού το East China Normal University και το Lund University, υπάρχει μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στην παραγωγή λιθίου και την κάλυψη των αναγκών για αυτού του χημικού στοιχείου.
Παρά τις τεραστίων διαστάσεων εξορύξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγχώρια παραγωγή λιθίου δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλύψει τη ζήτηση.
Η παραγωγή λιθίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί 10-28 φορές, των ΗΠΑ από 6,7-17,8 και της Κίνας από 1,5-2 φορές το διάστημα 2025-2030, αλλά ακόμα κι έτσι επίκειται έλλειψη του πολύτιμου αυτού μετάλλου, με τις προγνώσεις να βασίζονται σε δεδομένα και αναλύσεις από τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας κι άλλες ερευνητικές ομάδες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη πρώτων υλών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Ακόμα κι αν αυξήσει στο μέγιστο τις εισαγωγές λιθίου, θα απέχει πολύ από την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της, κι ενώ η Κίνα και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ισοσταθμίσουν τις ανάγκες τους με τα αποθέματά τους κατασκευάζοντας πιθανώς πιο αποδοτικές μπαταρίες, για την Ευρώπη αυτό δεν είναι εφικτό.
Τα πράγματα είναι σε τόσο οριακό επίπεδο που αν κάποια αγορά θέλει να αυξήσει τις εισαγωγές της σε λίθιο, η Ευρώπη θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις την ίδια στιγμή.
Οι ερευνητές προτείνουν τρεις λύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά συνολικά για την παγκόσμια αγορά. Σε πρώτη φάση πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή λιθίου, με τη Γερμανία ήδη να έχει ξεκινήσει ορισμένα πιλοτικά προγράμματα εξόρυξης λιθίου από ιαματικές πηγές.
Δεύτερον, προκρίνουν τη λύση της εξέλιξης πιο αποδοτικών μπαταριών ώστε να μειωθεί κι η ανάγκη σε τόσο μεγάλες ποσότητες λιθίου, αλλά και της εξέλιξης μπαταριών που θα χρησιμοποιούν άλλα στοιχεία, όπως είναι οι μπαταρίες ιόντων νατρίου.
Τέλος, οι ερευνητές μιλούν για την επανεξέταση των στόχων της αυτοκινητοβιομηχανίας, ή ακόμα περισσότερο της κοινωνίας συνολικά. Αναφέρονται στη μετάβαση στην κινητικότητα που δεν βασίζεται αποκλειστικά στην πλήρη αντικατάσταση των οχημάτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά δίνει έμφαση στη συλλογική κινητικότητα, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η κοινή χρήση αυτοκινήτων και οι κοινές υποδομές φόρτισης, που θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη ζήτηση πόρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κινέζοι σχεδιάζουν μπαταρία με φόρτιση 5 λεπτών και αυτονομία 3.000 km!
Geely Short Blade: Η μπαταρία πρωτοποριακής τεχνολογίας με διάρκεια ζωής 1.000.000 km