Έρευνα: Πόσες ώρες περνά ένας οδηγός κολλημένος στην κίνηση της Αθήνας


Αυτές είναι οι 390 πόλεις που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Σε ποιες θέσεις είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/6/2023

Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα για έναν οδηγό είναι η κίνηση. Το να κολλάει κανείς για ώρες σε ένα μποτιλιάρισμα μπορεί να ανατρέψει κάθε ίχνος προγραμματισμού, προκαλώντας σύγχυση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ατυχήματα και γεμίζοντας τους δρόμους με εξαγριωμένους οδηγούς που προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σίγουρα, αν μένετε και οδηγείτε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, θα έχετε περάσει αρκετές ώρες πίσω από το τιμόνι, κολλημένοι στην κίνηση. Παρόλο που τα λεπτά μπορεί να μοιάζουν αιώνες στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, όπως περιμένει κανείς, υπάρχουν και... χειρότερα.

Η TomTom, εταιρεία λογισμικών πλοήγησης και GPS, δημιούργησε έναν «δείκτη κίνησης,» όπως ονομάζεται, σύμφωνα με τον οποίο κατατάσσει 390 πόλεις από 56 διαφορετικές χώρες και 6 ηπείρους. Η λίστα αυτή λαμβάνει υπόψιν τις διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα η ώρα που χρειάζεται για να ταξιδέψει κανείς 10 km, οι χαμένες ώρες στην κίνηση ετησίως κι η μέση ταχύτητα στις ώρες αιχμής.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λονδίνο. Σύμφωνα με την TomTom, ένας Λονδρέζος περνά 325 ώρες, ή αλλιώς 13,5 μέρες κολλημένος στην κίνηση ετησίως. Ένα ταξίδι 10 km μέσα στο κέντρο της πόλης γίνεται σε 36 λεπτά και 20 δευτ.. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Μπανγκαλόρ στην Ινδία με 29 λεπτά και 10 δευτ., ενώ το βάθρο των πόλεων με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα ολοκληρώνει το Δουβλίνο στην Ιρλανδία με 28 λεπτά και 30 δευτ..

Στη δεκάδα βρίσκονται επίσης το Σαππόρο (Ιαπωνία), το Μιλάνο (Ιταλία), η Πούνε (Ινδία), το Βουκουρέστι (Ρουμανία), η Λίμα (Περού), η Μανίλα (Φιλιππίνες), η Μπογκοτά (Κολομβία) και το Παρίσι (Γαλλία).

Όσο για τα ελληνικά, η Αθήνα βρίσκεται στην 25η θέση, με την απόσταση των 10 km να διανύεται σε 23 λεπτά και τον μέσο Αθηναίο να περνά 223 ώρες στην κίνηση ετησίως. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη τα δεδομένα είναι καλύτερα, με την πόλη του βορρά να έρχεται στην 70ή θέση. 10 km είναι εφικτά σε 19 λεπτά και 50 δευτ., ενώ ένας μέσος οδηγός χάνει 162 ώρες ετησίως πίσω από το τιμόνι.