Η Φιλανδική κυβέρνηση προτείνει στον κόσμο μοτοσυκλέτα


Η Φιλανδία προτείνει στους πολίτες της στραφούν στη μοτοσυκλέτα, σε μια προσπάθεια να πετύχει τους στόχους της σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που έχει ορίσει για το 2030.

  • 20/9/2018

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας δηλώνει πως, “το μοτοποδήλατο ή η μοτοσυκλέτα, ως μέρος της κυκλοφοριακής αλυσίδας, μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική πολύ φιλικότερη προς το περιβάλλον.”

Το υπουργείο του έχει καθίσει μαζί με οργανώσεις μοτοσυκλετιστών και συγγράφουν από κοινού μια εθνική στρατηγική για τα δίκυκλα! Η οποία στρατηγική συμπεριλαμβάνει τη βασική γραμμή της οργάνωσης SMOTO (Suomen Motoristit ry) – μέλος της FEMA και βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης σε θέματα μοτοσυκλέτας – που επιδιώκει την ισότιμη αντιμετώπιση των δικύκλων σε όλα τα επίπεδα, ασφάλεια, φορολογία, νομοθεσία, υποδομές δρόμων.

Το δε υπουργείο δηλώνει πως θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας των δικύκλων, ώστε να τα κάνει όσο πιο ελκυστικά γίνεται, καθώς θεωρεί ότι είναι ένας βασικός πυλώνας του σχεδίου για δραστική μείωση της ρύπανσης.

Το πρόβλημα για τη Φιλανδία είναι πως ο καιρός φέρνει το σημαντικότερο εμπόδιο – και καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Από την άλλη, τα στατιστικά της χώρας είναι αναπάντεχα: η μέση ηλικία των μοτοσυκλετών στη χώρα είναι 19.1 χρόνια! Τους αναλογούν μόλις το 2% των συνολικών διανυθέντων χιλιομέτρων, αλλά και το 14% των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα και 16% των υδρογονανθράκων. Κοινώς, δε θέλουμε απλώς μοτοσυκλέτα, μα καινούργια μοτοσυκλέτα, να περνάει Euro 4 και να είναι και στην πράξη πιο καθαρή από τα αυτοκίνητα τριγύρω της.

Φανταστείτε να είχαν το κλίμα της Ελλάδας. Θα έκαναν τη μοτοσυκλέτα υποχρεωτική!