FuelGR - App για να βρείτε τη φθηνότερη βενζίνη


To fuelGR είναι μια εφαρμογή τόσο για Smartphone (Android, iOS & Windows Phone) όσο και για Windows (desktop) που παρέχει ενημέρωση στον καταναλωτή καυσίμων για πρατήρια και τιμές πώλησης καυσίμων.

  • 8/9/2018

Η εφαρμογή φτιάχτηκε το 2015 (ενώ βελτιώνεται συνεχώς) από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισα) υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα που ανέπτυξε την βάση δεδομένων, τους αρχικούς μηχανισμούς αποδελτίωσης του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων (με το DEiXTo) και τις λειτουργικές προδιαγραφές των εφαρμογών. 

Ειδικότερα ο Δημήτρης Ντέμος ανέπτυξε τις εφαρμογές για iOS, Android και Windows 8/8.1/10 με επιπλέον σημαντική συμβολή σε θέματα back-end, ο Τάσος Θεοδοσίου ανέπτυξε την εφαρμογή για Windows Phone 8.1 και ο Θάνος Πηγαδάς την εφαρμογή για Web Browser.

Με την εφαρμογή fuelGR μπορείτε να δείτε σε χάρτη (Google Maps) τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα. Ανάλογα με την την έκδοση, η εφαρμογή λαμβάνει δεδομένα με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής χρησιμοποιώντας το GPS της συσκευής ή με υπόδειξη της περιοχής πάνω στο χάρτη (εκδόσεις για Android και Browser) ή με επιλογή Νομού και Δήμου (λοιπές εκδόσεις). 

Επιπλέον μπορείτε να ορίσετε τύπο καυσίμου και τυχόν προτίμηση σε premium εκδοχές, εταιρίες και παλαιότητα τιμών.

Η εφαρμογή είναι η μόνη με εμπλουτισμένο σετ δεδομένων και επιβεβαιωμένες θέσεις για τα περισσότερα πρατήρια. Ως αποτέλεσμα μπορείτε να δείτε μέχρι και φωτογραφίες των πρατηρίων (τις παρέχει το Google StreetView) ή να ζητήσετε οδηγίες μετάβασης προς αυτά!

Για όσα πρατήρια δεν είναι γνωστή η θέση τους, παρέχεται μέσα στην εφαρμογή η δυνατότητα να υποδείξετε εσείς τη σωστή θέση, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της υπηρεσίας για όλους τους χρήστες.

Τα βασικά στοιχεία των πρατηρίων (επωνυμία, διεύθυνση, μάρκα) και οι τιμές πώλησης λαμβάνονται από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρίσκετε στην εφαρμογή κάποιο γνωστό σας πρατήριο τότε αυτό είτε δεν είναι γραμμένο στο Παρατηρητήριο Τιμών ή έχει πάνω από 30 μέρες να ενημερώσει τιμές. 

Το πρατήριο υποχρεούται βάσει Νόμου να κάνει και τα δύο, άρα μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του να εγγραφεί στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων και να ενημερώνει τακτικά με τιμές ώστε να προβάλλεται και στο fuelGR.

Εμείς κατεβάσαμε την εφαρμογή σε Android Phone (εξαιρετικά μικρή σε μέγεθος) και τη βρήκαμε ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένη και χρηστική σε όλες της τις λεπτομέρειες. Τη δοκιμάσαμε και σε περιβάλλον Windows στο PC, με τα ίδια καλά αποτελέσματα.