ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
ABSYSTEMS

Αυτόνομο scooter... “εκπαιδεύει” αυτόνομα αυτοκίνητα! 6/6

 • img

Γίνεται ένα μηχάνημα να “εκπαιδεύσει” ένα άλλο; Είναι δυνατόν να ανατεθούν ρόλοι “δάσκαλου” και “μαθητή” σε πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα; Ναι! Αυτά που αποτελούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας πριν από μερικά χρόνια, έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα.

Όπως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η AB Dynamics, εταιρεία που προσφέρει know how και υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις αυτοκινητοβιομηχανίες για την διενέργεια δοκιμών, δημιούργησε ένα ένα hi-tech σχολείο.

Στον ρόλο του μαθητή, αυτοκίνητο εξοπλισμένο με ADAS (Αυτόνομα Συστήματα Ασφάλειας), στο ρόλο του δάσκαλου, ένα αυτόνομο BMW C1 Scooter, που ισορροπεί μόνο του και έχει την δυνατότητα να επαναλαμβάνει συγκεκριμένα σενάρια κίνησης και ελιγμών, αλλάζοντας με ακρίβεια συγκεκριμένες παραμέτρους σε αυτά.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που αυτά τα δύο οχήματα βρέθηκαν σε πίστα δοκιμών; Η “εκπαίδευση” του αυτοκινήτου ή για να το θέσουμε καλύτερα, η βελτίωση του αλγόριθμου που “τρέχει” τα αυτόνομα συστήματα ασφαλείας του. Γιατί όμως;

Γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία στα ADAS συστήματα βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη και σε ότι αφορά στην αναγνώριση και στην πρόβλεψη των κινήσεων μεγάλων ή αργά κινούμενων οχημάτων, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.
 Εκεί που τα πράγματα... χωλαίνουν από λίγο ως πολύ όμως, είναι στον εντοπισμό και στην πρόβλεψη κινήσεων των μοτοσυκλετών και των scooter. Η ευελιξία, η επιτάχυνση και μικρή μετωπική επιφάνεια των δίτροχων, βάζουν δύσκολα στους αλγόριθμους των συστημάτων ασφαλείας των αυτοκινήτων.

Προκειμένου λοιπόν να πραγματοποιηθούν σενάρια σε πραγματικές συνθήκες, έτσι ώστε το σύστημα ενός αυτοκινήτου να καταγράψει με ακρίβεια την δυναμική και τις παραλλαγές της κίνησης ενός δίτροχου, η AB Systems δημιούργησε το συγκεκριμένο αυτόνομο scoter.

Με το scooter να εκτελεί με ακρίβεια διάφορους ελιγμούς γύρω από το αυτοκίνητο, αλλάζοντας συγκεκριμένες συνισταμένες, όπως ταχύτητα και τόξα ελιγμών κάθε φορά, δίνει την “ευκαιρία” στα συστήματα του αυτοκινήτου να καταγράψουν πολλά και ποίκιλλα δεδομένα που αφορούν στην κίνηση ενός δίτροχου.

Έτσι την επόμενη φορά που ένα αυτοκίνητο... “σπουδαγμένο” στο σχολείο της AB Systems, συναντήσει ένα δίτροχο σε πραγματικές συνθήκες, θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να το εντοπίσει και να προβλέψει την κίνηση του, σε σχέση με τα... “στουρνάρια” που ακόμα δεν έχουν “μαθητεύσει”.

H AB Systems διαθέτει το scooter και φυσικά την τεχνογνωσία για τις δοκιμές αυτές, σε οποιαδήποτε αυτοκινητοβιομηχανία ενδιαφέρεται να βελτιώσει τα ADAS συστήματα της, στον συγκεκριμένο τομέα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • RETYRE 12/6

  Video - Αλλαγή πέλματος ελαστικών με… φερμουάρ

  Είστε λέει με την On-Off / Adventure μοτοσυκλέτα σας σε ασφάλτινη εκδρομή και βλέπετε στα δεξιά σας, ένα εκπληκτικό δασικό δρόμο να χάνεται μέσα στΑ έλατα. Θα μπορέσουν τα σχεδόν ασφάλτινα ελαστικά σας να τα βγάλουν πέρα με τις λάσπες και τα δύσκολο σημεία του δρόμου αυτού; ...

 • KAWASAKI 12/6

  Κawasaki – Ετοιμάζει νέο ZX-6R

  Η έλευση των νέων προδιαγραφών ρύπων, Euro 4, αποτέλεσε σύμφωνα με πολλούς, την χαριστική βολή σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, αυτή των supersport 600 κ.εκ.

 • MAXBIAGGI 12/6

  Βίντεο – ο Max Biaggi δοκιμάζει την ηλεκτρική Energica Ego στο Mugello

  Από το 2019 τα MotoGP καλωσορίζουν μια νέα αγωνιστική κατηγορία, τη Moto E, όπου οι συμμετέχοντες θα τρέχουν με πανομοιότυπες ηλεκτρικές Energica Ego.

 • 11/6

  Άγαλμα για τον Nicky Hayden στην γενέτειρα του

  Η πόλη του Owensboro, στην πολιτεία του Kentucky των HΠΑ, στην οποία είχε γεννηθεί και μεγαλώσει ο Nicky Hayden, τίμησε τον τοπικό της ήρωα που τόσο άδικα έφυγε από την ζωή, με ένα άγαλμα του, το οποίο κοσμεί τον περίβολο του πολιτιστικού της κέντρου.

 • 11/6

  Honda – Το παπί προς την δόξα τραβά… ξανά!

  Το μοντέλο θρύλος, το απόλυτο best seller όχημα όλων των εποχών, το ανυπέρβλητο “παπί”, ετοιμάζεται για μια δεύτερη περίοδο κυριαρχίας, όντας προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνητης εποχής.

 • 11/6

  Scooter με σύστημα προειδοποίησης για λακκούβες

  Τα Flow της ινδικής 22 Motors, είναι μοντέλα scooter με πολύ μεγάλες δυνατότητες διασυνδεσιμότητας, που προσφέρει χαρακτηριστικά “smart” λειτουργίας.

 • 8/6

  Yamaha NIKEN Tour - Οδηγήστε την επανάσταση - Στην Αθήνα

  Το NIKEN Tour έρχεται στην Ελλάδα, στον πρώτο σταθμό της Πανευρωπαϊκής περιοδείας του και σας δίνει την ευκαιρία να οδηγήσετε την τρίτροχη μοτοσυκλέτα NIKEN της Yamaha, μια πραγματική επανάσταση στον χώρο!

 • 8/6

  Ride 3 – Έρχεται η νέα έκδοση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού

  H σειρά των videogames με τον τίτλο “Ride”, έσκασε σαν βόμβα το 2015, με την πρώτη, ομώνυμη έκδοση του παιχνιδιού, η οποία και πήρε διθυραμβικές κριτικές από τους gamers! Γραφικά και χειρισμός, έθεσαν νέα standard, με πολλούς να το ανακηρύσσουν, ως το καλύτερο...

 • 8/6

  Harley-Davidson: Περιορισμένη παραγωγή κλασικού ποδήλατου

  Μπορεί να μην ευρύτερα γνωστό, όμως η Harley-Davidson, πέρα από μοτοσυκλέτες, παρήγαγε και ποδήλατα, από το 1917 μέχρι το 1922.

 • UBERJUMP 7/6

  Uber Jump – Έρχεται και στην Ευρώπη

  Η γνωστή εταιρεία Uber, που προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης οχημάτων, πρόσφατα εξαγόρασε, την Jump, μια ανερχόμενη δύναμη στον χώρο της ενοικίασης ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων, με πολύ δυναμική και πετυχημένη παρουσία σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

 • EMOTION 7/6

  eMotion Surge – Ινδικό ηλεκτροκίνητο

  Η Ινδία να έχει τον μεγαλύτερο εν ενεργεία στόλο μηχανοκίνητων δίτροχων στον κόσμο και αυτό πέρα από τα οφέλη που έχει (φανταστείτε να ήταν αυτοκίνητα όλα αυτά...) έχει και κάποια αρνητικά.

 • ΤΟPGUN2 6/6

  Ο Τοm Cruise επιστρέφει ως Maverick και οδηγά (ξανά) Kawasaki

  Μια ταινία που σημάδεψε την δεκαετία του 80, ήταν το γνωστό Top Gun με τον Tom Cruise. F16, μετακαύσεις, δράση, έρωτες, δράματα, happy end, όλα τα είχε αυτή η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, η οποία επιστρέφει μετά από 32 χρόνια, με την συνέχεια της, Top Gun: Maverick.  ...

 • TELSA 6/6

  Tesla και μοτοσυκλέτες: Μπα... δύσκολο!

  Τα Tesla, είναι ομολογουμένως τα πιο γνωστά και προηγμένα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στον κόσμο, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Elon Musk, έχει μια έμφυτη τάση και ταλέντο στο να ανοίγει νέους καινοτομικούς δρόμους με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

 • ABSYSTEMS 6/6

  Αυτόνομο scooter... “εκπαιδεύει” αυτόνομα αυτοκίνητα!

  Γίνεται ένα μηχάνημα να “εκπαιδεύσει” ένα άλλο; Είναι δυνατόν να ανατεθούν ρόλοι “δάσκαλου” και “μαθητή” σε πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα; Ναι! Αυτά που αποτελούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας πριν από μερικά χρόνια, έχουν αρχίσει να...

 • ROYALENFIELD 5/6

  H Royal Enfield ετοιμάζει Classic Scrambler

  Τα τελευταία χρόνια η Royal Enfield έχει βαλθεί να χτίσει κάθε λογής έκδοση πάνω στην παραδοσιακότερη-δε-γίνεται πλατφόρμα των μονοκύλινδρων Bullet, δηλαδή της ραχοκοκαλιάς της εταιρείας εδώ και κάμποσες δεκαετίες.