389 km/h για την ταχύτερη BMW του κόσμου


Πριν λίγο καιρό οι φανατικοί κυνηγοί ρεκόρ ταχύτητας με μοτοσυκλέτες μαζεύτηκαν στη Βολιβία και την έρημο Salar de Uyuni, τη μεγαλύτερη αλμυρή έρημο στον πλανήτη. Εκεί θα γινόταν ένα Top of the World Shootout, υπό τους κανόνες και την αιγίδα της FIM, όπου διάφορες ομάδες αναζητούσαν μια δίοδο για τα βιβλία ων ρεκόρ σε διάφορες κατηγορίες.

  • 31/7/2018

Μια από αυτές αφορούσε την ταχύτερη BMW μοτοσυκλέτα του κόσμου με ατμοσφαιρικό κινητήρα – δηλαδή άνευ τούρμπο ή υπερσυμπίεσης. Διεκδικητής η ομάδα Hunter Sills Racing με την υποστήριξη του Top 1 Oil και όπλο τους ένα S1000RR με αεροδυναμικό φέρινγκ, κάμποσες μετατροπές για να βγάλει ό,τι έχει και δεν έχει στο ταλαίπωρο πίσω λάστιχο και μια μπουκάλα νίτρο – αυτό προφανώς επιτρέπεται.

Στη σέλα της μοτοσυκλέτα βρέθηκε η σύζυγος του εκλιπόντος πρώην αναβάτη της ομάδας, Andy Sills, Erin. Ο Andy είχε πετύχει ένα ιστορικό ρεκόρ το 2013 στην αλμυρή έρημο Bonneville Salt Flats στις ΗΠΑ με 355.7 km/h και τώρα η γυναίκα του ήρθε για να το καταρρίψει.

Η Erin μπήκε δυναμικά, σημειώνοντας ένα εκπληκτικό πέρασμα στα 389 km/h. Στην προσπάθειά της να το επαναλάβει, ώστε να κατοχυρωθεί επίσημα ως ρεκόρ FIM, αντιμετώπισε προβλήματα με τα ηλεκτρικά της μοτοσυκλέτας.

Αφότου η ζημιά αποκαταστάθηκε, το τροποποιημένο S1000RR της ομάδας έπιασε 369 km/h σε δύο συνεχόμενα περάσματα κι έτσι αυτό το νούμερο καταχωρήθηκε από τη FIM ως επίσημο νέο ρεκόρ.

Μπορεί να μην είναι τόσο φανταχτερό όσο το μονό πέρασμα στα 389, αλλά πληρούσε όλα τα κριτήρια για να μπει στα βιβλία της FIM ως η ισχύουσα κορυφαία επίδοση για μοτοσυκλέτα BMW με ατμοσφαιρικό κινητήρα.