Προ των πυλών το Toyota GR Starlet - Όσα ξέρουμε για το νέο hot hatch των Ιαπώνων


Αν το πρότζεκτ πάρει το «πράσινο φως», θα είναι προσθιοκίνητο και θα εξελιχθεί για τους αγώνες της κατηγορίας Rally4.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA UK
  • 1/5/2024

Ήδη από το καλοκαίρι του 2023, ρεπορτάζ από την Ιαπωνία θέλουν το εμβληματικό Toyota Starlet να επιστρέφει στην γκάμα της εταιρείας με παρότρυνση του Tomoya Takahashi, διευθυντή και προέδρου της Gazoo Racing. Ο Ιάπωνας είχε δηλώσει στο διαδικτυακό περιοδικό Best Car ότι η δική του επιλογή για το επόμενο πρότζεκτ του τμήματος υψηλών επιδόσεων της Toyota θα ήταν η αναβίωση του compact μοντέλου.

Τώρα, περισσότερο από μισό χρόνο αργότερα, ένα νέο δημοσίευμα του ίδιου μέσου αναφέρει ότι η επιστροφή του Starlet μοιάζει να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι ένα νόμιμο για τον δρόμο όχημα που θα έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, με τις προθέσεις της εταιρείας να είναι η συμμετοχή του σε αγώνες της κατηγορίας Rally 4.

Το GR Starlet θα ακολουθήσει μια παρόμοια φιλοσοφία με τα GR Yaris και GR Corolla, λαμβάνοντας πιο πλατιά φτερά κι επιθετικούς προφυλακτήρες στο μπροστινό και το πίσω μέρος. Το βάρος αναμένεται να διατηρηθεί στα 980 kg, δηλαδή περίπου 300 kg λιγότερο από εκείνο του GR Yaris.

Κάτω από το κάλυμμα θα τοποθετηθεί ένας turbo τρικύλινδρος κινητήρας, όπως ακριβώς και στα GR Yaris και GR Corolla, ο οποίος θα βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα, χωρητικότητας 1,6 L, κι αναμένεται μικρύνει λίγο, πέφτοντας στα 1,3 L. Η ισχύς, που θα μεταδίδεται είτε μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου με 6 σχέσεις, είτε μέσω ενός αυτόματου, με 8 σχέσεις, ενδέχεται να περιοριστεί, σε σχέση με τα GR «αδέρφια» του, φτάνοντας έως τα 150 PS.

Η βασική διαφορά του GR Starlet με τα υπόλοιπα hot hatch της Toyota θα έγκειται στο γεγονός ότι δε θα έχει σύστημα τετρακίνησης, με την ισχύ να βρίσκεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Best Car, το κόστος του νέου μοντέλου στην Ιαπωνία δε θα ξεπερνά τα 2,8 εκατ. yen, δηλαδή τα 16.700 ευρώ. Με την εξέλιξη να έχει ήδη ξεκινήσει, η ημερομηνία άφιξης τόσο του συμβατικού Starlet, όσο και της έκδοσης GR, τοποθετείται εντός του 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Toyota δοκιμάζει το GR Yaris με νέα πίσω αεροτομή ενόψει 2025 (photos)

Ακάθεκτη η Toyota: Συνεχίζει την εξέλιξη των θερμικών κινητήρων

Η Toyota ετοιμάζει μία νέα «καυτή» έκδοση GR GT