Αποκάλυψη για τη Ferrari 12Cilindri - Ωδή στον V12 των Ιταλών με 830 PS (photos-video)


Ο διάδοχος της 812 Superfast είναι το ισχυρότερο, αμιγώς θερμικό μοντέλο παραγωγής της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 3/5/2024

Στις αρχές του έτους, η Ferrari ανακοίνωσε τον ερχομό τριών νέων μοντέλων, που θα καταφτάσουν εντός του 2024. Το πρώτο εξ αυτών, όπως γνωρίζαμε, είναι ο διάδοχος της 812 Superfast, ο οποίος έχει λάβει την ονομασία 12Cilindri.

Η Ferrari τράβηξε το κάλυμμα από το νέο μοντέλο κατά τη διάρκεια του GP Μαϊάμι, γιορτάζοντας την 70ή επέτειό της στις ΗΠΑ κι ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση ο Enrico Galliera, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ.

Για την εμφάνιση της 12Cilindri, η εταιρεία έχει υιοθετήσει μια εντελώς νέα σχεδιαστική γλώσσα, συμπεριλαμβάνοντας την αεροδυναμική και τα τεχνικά μέρη του οχήματος «σε ένα ξεκάθαρο όραμα». Στο μπροστινό μέρος, το νέο GT των Ιταλών έχει λάβει μια μάσκα με ενσωματωμένους προβολείς, κάνοντας νύξη στη θρυλική Ferrari 365 GTB/4 του 1968.

Περνώντας στο πίσω μέρος, έχουν προστεθεί στο αμάξωμα δύο πτερύγια, ένα σε καθεμία από τις άκρες του οχήματος, τα οποία αυξάνουν την κάθετη δύναμη σε συγκεκριμένες ταχύτητες και ταυτόχρονα βελτιστοποιούν τον διαθέσιμο χώρο στο πορτπαγκάζ. Ταυτόχρονα, η 12Cilindri δέχεται ένα πιο καθαρό και κομψό λουκ, όταν τα πτερύγια δεν είναι ενεργοποιημένα, αφού ενσωματώνονται στο αμάξωμα.

Όσο για την καμπίνα, οι Ιταλοί έχουν ακολουθήσει παρόμοια διάταξη με εκείνη της Purosangue, με τις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού να χωρίζονται από το κεντρικό τούνελ, δημιουργώντας δύο ξεχωριστά κόκπιτ. Έχει τοποθετηθεί μια οθόνη στην πλευρά του οδηγού, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακός πίνακας οργάνων, ενώ υπάρχει και μια στη μεριά του συνοδηγού, αντίστοιχα. Σε αντίθεση με την Purosangue, στην κεντρική κονσόλα έχει προστεθεί μια οθόνη αφής 10,25 ιντσών για τον χειρισμό του συστήματος infotainment.

Κάτω από το κάλυμμα κρύβεται η εξελιγμένη μορφή του εμβληματικού ατμοσφαιρικού V12 κινητήρα χωρητικότητας 6,5 L της Ferrari. Ο επονομαζόμενος 'F140HD' αποδίδει 830 PS και 678 Nm ροπής στις 9.500 rpm, επιτρέποντας στο μοντέλο να κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 2,9 sec. Τα 0-200 km/h γίνονται σε λιγότερο από 7,9 sec, σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 340 km/h.

Σε σχέση με τον κινητήρα της 812 Superfast, η μονάδα που χρησιμοποιεί η 12Cilindri είναι εξοπλισμένη με κατά 2% ελαφρύτερα πιστόνια, ενώ η Ferrari έχει αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και πιο συγκεκριμένα από τη Formula 1, προκειμένου να βελτιώσει συνολικά την απόδοση, εξ ου κι η αύξηση στο όριο των rpm.

Η Ferrari παρουσίασε τόσο την coupe, όσο και τη spider έκδοση του μοντέλου ταυτόχρονα, κάτι που δε συνηθίζει να κάνει. Συνήθως, οι κάμπριο εκδοχές των δημιουργημάτων της καταφτάνουν μετά τα αντίστοιχα coupe. Στην Ιταλία, η τιμή της 12Cilindri ξεκινά από τα 395.000 ευρώ για την coupe και 435.000 ευρώ για τη spider έκδοση, αντίστοιχα, ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη πόσες μονάδες θα κατασκευαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το livery της Ferrari για το GP Μαϊάμι (photos)

Ferrari: Σε ποιο Grand Prix θα έρθει το τεράστιο πακέτο αναβαθμίσεων

Ferrari: Αυτή είναι η πιθανή ονομασία του διαδόχου της Roma